לדעת יותר בנושא: שעבודים - בטוחה לקיומו של חיוב על ידי שעבוד נכס...
שעבודים - בטוחה לקיומו של חיוב על ידי שעבוד נכס


עורכי דין מנוסים בכל הארץ לשירותך

חייגו לשיחה אישית: 072-334-1001מחיקת חובות, חדלות פירעון והסדרי נושים
ייעוץ משפטי בדרך למחיקת החובות: עורך דין מומחה
סיוע משפטי אישי למחיקת חובות כספיים:
שם מלא
מספר טלפון
לחצו לשליחה
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (7) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 7 reviews

לדעת יותר על: שעבודים

Hebrew

שעבוד הוא מושג המתאר שימוש בנכס או מספר נכסים כבטוחה לקיומו של חוב, כאשר השימוש בשעבוד יעשה במידה ונוטל ההתחייבות אינו מסוגל לעמוד בה. המונח המקביל באנגלית הנו security interest. החוק והפסיקה בישראל מתייחסים לאורך השונים לסוגי שעבודים ואנו ננסה להסביר בדיוק במה דברים אמורים.

שעבוד היא זכות קניינית ולכן יש לה גם משמעות רבה כאשר החייב נקלע להליכי פירוק חברה או פשיטת רגל. שעבוד יכול להתייחס לנכס מיטלטלין או מקרקעין, כאשר שעבוד על נכס מקרקעין מכונה גם משכנתא. במקרים מסוימים ניתן לרשום גם מספר שעבודים לגבי אותו נכס. שעבוד של נכסי חברה יירשם לפי פקודת החברות [נוסח חדש] תשמ"ג-1983 אצל בפנקס שעבודים אצל רשם החברות.

ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי

שעבוד של נכסי מיטלטלין של אדם פרטי מכונה גם משכון והוא יירשם לפי סעיף 4 לחוק המשכון תשכ"ז-1967 אצל רשם המשכונות.

בדומה קיימים גם סוגים שונים של שעבודים ובהם שעבוד ספציפי ושעבוד צף. שעבוד ספציפי משמעו שעבוד שמתייחס לנכס מסוים הנמצא ברשות חברה בע"מ שכתוצאה מהשעבוד לא ניתן למכרו.

לעומת זאת שעבוד צף או שעבוד שוטף הנו שעבוד המתייחס לכלל או לחלק מנכסי החברה כפי שהם מעת לעת המתגבש בקרות התנאים המוסכמים בין הצדדים להסכם השעבוד שכוללים בדרך כלל פירוק, כאשר במצב זה הופך השעבוד לשעבוד קבוע על הנכסים.

קיימת הלכה של בית המשפט העליון שנמצאת כעת במחלוקת, אומנם כיום טרם ניתן לרשום שעבוד צף על הנכסים של יחיד.

שעבוד והליכי פירוק חברה או פשיטת רגל

בהליכים המשפטיים במקרה של חדלות פירעון או פשיטת רגל מחולק רכוש החייב בהתאם לסדר עדיפות הנושים, כאשר למעשה ככל שהנושה מדורג גבוה יותר כך סיכויו להיפרע מהנכסים גבוה יותר. באופן זה ראשונים בסדר הם נושים בעלי שעבוד ראשון בנכס.

שעבוד ראשון משמעו שעבוד שקבוע בחוק וגובר על כל שעבוד אחר בנכס, לרוב שעבוד מסוג זה יהיה לטובת רשויות המס.

אחריהם לפי הדין יוסדרו החובות לבעלי שעבוד שני בנכס. שעבוד שני מתייחס לזכויות מעין קנייניות כדוגמת זכות עיכבון ואלו המחזיקים פיזית ברכוש הפרט כערובה לתשלום החוב. בעלי השעבוד הספציפי לנכס מסוים יהיו הבאים בתור בחלוקת הנכסים, אלא אם כן קיים לגבי אותו נכס גם שעבוד צף שהתנאים שלו .

החובות המובטחים בשעבוד צף ייפרעו לפי הסדר אחרי החובות המובטחים בדין קדימה, כאשר השעבוד הצף מתגבש בדרך כלל עם הגשת הבקשה לפירוק החברה.

פסק דין בערעור מפורט בנושא שעבודים

בכל הנוע לנושא הנדון, חשוב להכיר את פסק דינו של בית המשפט בהליך ע"א 2833/04 רגיס בע"מ נ' רו"ח טרבלסי - המשיבה היא חברה שמונה לה נאמן שרכשה ציוד הנדסי אצל המערערת. המשיבה התחייבה לשעבד למערערת את הציוד שרכשה אומנם המסמכים לא נשלחו והשעבודים לא נרשמו בזמן.

לאחר תקופה נקלעה המשיבה לקשיים והוגשה בקשה לפירוקה. המערערת הגישה בקשה להארכת מועד והרשם הנפיק לה תעודה ועל סמך זאת היא טוענת שהנה נושה מובטח לגבי הציוד שנרכש ולכן אין אפשרות למשיבה למכור אותו זאת בשעה  שסכום החוב של המשיבה כלפיה עומד על מליון וחצי שקלים.

בית המשפט המחוזי דחה את טענות המערערת. כבוד שופטת בית המשפט העליון והמשנה לנשיא הגברת מרים נאור קובעת שרישום שיעבוד לאחר שהחלו הליכי הפירוק של החברה הוא חסר תוקף מבחינה חוקית משום שהדבר פוגע בעיקרון השוויון בין הנושים ולכן הערעור נדחה.

ליחצו כאן והכנסו לפורום המשפטי לענייני פשיטת רגל


תאריך: 15/11/2020 16:56
 
close