עורכי דין מנוסים בכל הארץ לשירותך
ישנם כמה וכמה סעיפים בפוקדת פשיטת הרגל שאי קיומם עלול להחשב כפגם בהליך, ובמקרים מסויימים ניתן יהיה לפסול ולבטל את הליכי פשיטת הרגל בעטיים. מאידך, הפקודה קובעת כי שיבושים צורניים ופגמים פורמליים לא יביאו לביטולם של ההליכים.
הגישה של בית המשפט והפקודה הנה כי רק פגמים חמורים, הגורמים לעיוות דין משמעותי עשויים להביא לביטולם של ההליכים המתנהלים בעניינו של חייב מסויים.
במקרים לא מעטים, דווקא הנושים הם שפונים לבית המשפט בניסיון לבטל את ההליכים כנגד חייב מסויים, וכמובן שאנו ממליצים לפנות לקבלת יעוץ משפטי אישי בכל עניין הנוגע לפגם אפשרי בהליך המתנהל בעניינך.
הליך פשיטת הרגל לרוב מיטיב עם החייב ולכן דרוש הסדר שימנע מחייבים לנצל את הליך פשיטת הרגל. צריך לזכור כי לרוב המדובר בהליך ארוך ומפורט המצריך לא מעט השקעה והוצאות.
מסיבות אלו המחוקק הדגיש כי פגמים פורמאליים שהם פגמים טכניים שיתגלו לא יפסלו הליכים בפשיטת הרגל כי בדרך כלל אין בהם משמעות. אם ניתן היה לפסול הליכים בשל פגמים טכניים, הפסילה הייתה מאריכה ומסרבלת את ההליך עוד יותר ומכבידה בעיקר על הנושים שזכותם לקבל את החזר החוב המגיע להם וזהו מצב ממנו מעוניינים להימנע.
פגמים טכניים אינם מביאים לפסילת הליך פשיטת רגל. אולם המחוקק התיר לבית המשפט להפעיל שיקול דעת. אם מדובר בפגם בעל השפעה מהותית שבית המשפט אינו יכול לתקן, ניתן יהיה לקבל טענה של פסילת ההליך
גם פגמים או שיבושים בהליך המינוי של כונס הנכסים הרשמי, נאמן או של חבר ועדת ביקורת לא יגרמו לחוסר תוקף של מעשה שנעשה בתום לב.
לדוגמה, אם התגלה פגם טכני כלשהו במינוי הנאמן, אי אפשר יהיה לטעון כי מכירת נכס מנכסי החייב על ידי הנאמן שפעל בתום לב אינה בתוקף.
פגם נוסף שיכול להתגלות הוא שהסכום הנקוב המגיע לנושה גבוה מהסכום המגיע לו, במקרה זה התראת פשיטת רגל לא תיפסל וניתן יהיה לתקן זאת.
בהתאם לסעיף 238 בפקודת פשיטת הרגל התש"מ – 1980, העוסק בהשפעתם של מגוון פגמים בהליך פשיטת רגל, לגבי המשך ההליך באופן חוקי, במקרה שמתגלה פגם פורמאלי, ההליך ימשיך להתנהל כמתוכנן ולפסילתו יגרמו רק מקרים חריגים, שיגרמו לעיוות דין מהותי שאינו ניתן לתיקון.
פקודת פשיטת הרגל קובעת בבירור כי פגמים טכניים וצורניים לא יפסלו הליכים אלא אם בית המשפט קבע אחרת.
אם בית המשפט ניתקל במצב של חוסר צדק שנגרם כתוצאה מפגם פורמאלי או שהפגם עלול לגרום לעיוות דין מהותי ומשמעותי, הוא ימליץ על ביטול ההליך. כמו כן נקבע כי גם אם נתגלו פגמים או שיבושים בהליכי מינוי או בחירה של אחד מבעלי התפקידים במסגרת הליכי פשיטת הרגל, הדבר לא ישפיע על ההליך כל עוד יוכח כי הפעולה בוצעה בתום לב.
דוגמה טובה לפגם טכני יכולה להתרחש בעת מינוי מפרק כאשר מתבצע מינוי על ידי כונס הנכסים מבלי התייעצות עם הנושים, פעולה שלכאורה יכולה להיחשב כתקינה וחוקית במידה ועבר חודש מיום ההכרזה על החייב כפושט רגל.
דוגמה נוספת היא במידה ובנק מחליט להגיש התראה על אף העובדה כי התראה של פשיטת רגל מוגשת וניתנת באופן פורמלי על ידי בית המשפט ולא על ידי אחד הנושים ובו מצוינים כל החובות של אותו חייב ודרישה להחזירם.
לאורך השנים דנו בתי המשפט בערכאות השונות במגוון רחב של מקרים, בהם נפלו פגמים בהליכי פש"ר שהתנהלו בעניינם של חייבים שונים. מרוח פסיקת בתי המשפט ניתן בהחלט להבין מהי המגמה וכיצד מפרשים השופטים את פוקדת פשיטת הרגל.
להלן כמה מראי מקום של פסקי דין חשובים בנושא:
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי מעורך דין מנוסה בענייני פשיטת רגל!