עורכי דין מנוסים בכל הארץ לשירותך
אישור החוק החדש - עדכון אוגוסט 2015
ביום 28.7.2015 אישרה מליאת הכנסת את תיקון מס' 47 לחוק ההוצאה לפועל בדבר מתן הפטר לחייב מוגבל באמצעים.
תיקון זה , אשר בשלב הזה נקבע כהוראת שעה למשך שלוש שנים, ייכנס לתוקף ביום 6.9.2015, כך שהוא יחול עד ליום 6.9.2018.
נוסח התיקון יצורף לחוק במסגרת סימן ב' לפרק ז'1, תחת הכותרת "סימן ב': הפטר לחייב מוגבל באמצעים – הוראת שעה".
לקבלת מידע נוסף בנושא חייג/י: 072-334-1001
הפטר הוא מונח המוכר לנו מתחום פשיטות הרגל, שמשמעותו היא פטור מכל החובות הקיימים.
אך בדיני פשיטת הרגל, אותו פטור מיוחל ניתן רק לאחר תקופה ארוכה שאינה מוגבלת בזמן, ולאחר שאדם מוכרז כפושט רגל, על כל המשתמע מכך. כניסה לסטטוס של פושט רגל טומנת בחובה קלון, והגבלות כספיות רבות.
מנגד, אנשים שיש להם חובות רבים במסגרת ההוצאה לפועל ואינם מוכרזים כפושטי רגל, יכולים להיות מוכרזים כחייבים מוגבלים באמצעים.
משמעותה של קביעה זו היא איחוד חובותיו של החייב במסגרת ההוצאה לפועל, וקביעת שיעור תשלום חודשי וקבוע.
גם הסטטוס הזה טומן בחובו קלון והגבלות כספיות רבות כגון איסור על החזקת שיקים, כרטיסי אשראי ועוד. עם זאת, בניגוד להליכי פשיטת רגל, אין כיום לרשם ההוצאה לפועל סמכות להורות על הפטר מחובות. כך שחייב המוגבל באמצעים יכול למעשה להישאר בסטטוס הלא מחמיא כל ימי חייו.
אך הצעת חוק חדשה ככל הנראה תשנה את הסיטואציה הזו.
הצעת החוק החדשה שהיא בעצם תיקון לחוק ההוצאה לפועל, מבקשת בעצם לתקן את העוול שנגרם לחייבים רבים שמוצאים את עצמם במעמד של חייב מוגבל באמצעים לאורך שנים רבות ללא קרן אור.
ההצעה נובעת מתוך הבנה שרוב החייבים המוגבלים המצויים בסיטואציה הזו הם אנשים קשיי יום שנסיבות חיים קשות גרמו ליצירת החובות.
הצעת החוק חותרת גם לייעל את מערכת ההוצאה לפועל, ולהקל על העומס המוטל עליה, מתוך הבנה שאחוזי הגבייה מחייבים מוגבלים באמצעים הם נמוכים מאוד, מה שיוצר ריבוי תיקים פתוחים ומיותרים.
כאמור בתחילת הכתבה, החוק עבר בכנסת ונכנס לתוקף.
משמעותו של ההליך היא שינוי יסוד במערכת ההוצאה לפועל, במובן הזה שתינתן לרשמי הוצאה לפועל סמכות שקיימת כיום רק לשופטי בית המשפט המחוזי, והיא הפטר מחובות.
משמעות נוספת היא סוציאלית, שכן מעתה משפחות רבות המצויות במעגל החובות בהוצאה לפועל תוכלנה להשתחרר ממנו.
סעיף 69י(2) המתוקן שיתווסף לחוק ההוצאה לפועל קובע את האופן שבו ינתן הפטור מחובות.
הסעיף כולל מספר תנאים בהם על חייב יהיה לעמוד כדי ליהנות מהפטור המיוחל. על החייב יהיה להיות מוגבל באמצעים למשך לפחות חמש שנים, סך חובותיו לא יעלו על 400,000 ₪.
בנוסף, כדי שרשם יורה על מתן פטור, עליו יהיה להשתכנע כי לחייב אין נכסים אותם ניתן לעקל למעט משכורת. כמו כן, על הרשם יהיה להשתכנע כי התשלום החודשי אותו משלם החייב, לא יגיע לכדי עשרה אחוזים מסך החוב בתוך שלוש שנים.
בנוסף, לא רק בתנאים פורמליים יאלץ לעמוד החייב, אלא גם בתנאים מהותיים. התיקון החדש קובע כי שיקול עיקרי אותו יבחן רשם ההוצאה לפעול בעת מתן הפטר מחובות, הוא התנהגות החייב בעת ההליך. יהיה עליו לבחון האם החייב עומד בצו תשלומים שניתן לו עד הבקשה למתן פטור.
עם זאת, גם אי עמידה בצו תשלומים עשויה לאפשר מתן פטור באופן חריג, כאשר אי העמידה נובעת מחוסר יכולת כלכלית או הרעה פתאומית במצב הכלכלי.
אם קבע רשם ההוצאה לפועל כי ינתן פטור לחייב, הדבר יפורסם ברשומות, ולמשך שלושה חודשים תינתן לנושים האפשרות להתנגד למתן הפטור.
התנגד אחד הנושים בתוך התקופה יקבע דיון בו ישמע הרשם את טעמי התנגדותו של הנושה.
כאמור, רשם ההוצאה לפועל רשאי לדחות בקשה להפטר, שכן יש לעמוד בתנאים מסוימים. עם זאת, במקביל לאותם תנאים, התיקון קובע גם סיטואציות בהן לא יינתן הפטר לחייב. למשל: התנהגות חסרת תום לב מטעם החייב, העלמה או הברחת נכסים בתקופת היותו מוגבל באמצעים, אי דיווח על הכנסות.
יצוין כי התנאים הללו הם סייגים האוסרים על מתן הפטר גם בדיני פשיטת רגל. התיקון החדש מפנה בדיוק אל אותם סייגים.
בנוסף, לא ינתן הפטר כי עצם קביעתו עשויה לפגוע כלכלית באופן משמעותי באחד הנושים. בנסיבות כאלו יהיה על רשם ההוצאה לפועל לשקול מהו גובה החוב כלפי אותו נושה, מהו מצבו הכלכלי של הנושה ועוד.
סעיף 69י(4) לתיקון קובע את משמעותו של ההפטר שיינתן לחייב מוגבל באמצעים: "צו ההפטר יפטור את החייב מכל חוב קיים או עתידי, ודאי או מותנה, אשר חל על החייב במועד הגשת בקשת ההפטר".
כלומר, הפטור שיינתן יהיה כלפי חובות שנצברו ונרשמו במסגרת ההוצאה לפועל ולא חובות חיצוניים. דוגמא לחוב חיצוני היא למשל הלוואה מחבר קרוב.
בנוסף, התיקון קובע כי דווקא ההוצאה לפועל היא שתערוך רשימה של חייבים העומדים בתנאים להפטר, ותשלח להם הודעה על כך.
הוראה זו מקילה גם על חייבים שלא יצטרכו לגשת בהמוניהם כדי בכלל לבחון את זכאותם.
אין ספק שהמשמעותו העיקרית של התיקון המוצע היא הקלה על משקי בית רבים, ואפשרות להתחיל בחיים חדשים נקיים מחובות. זהו תיקון מבורך ומאוזן ששומר על זכויותיהם של הנושים גם כן.
פסקי דין עדכניים בהם ניתן הפטר לחייבים בהוצאה לפועל:
לשיחה מיידית עם עורך דין מנוסה חייג/י: 072-334-1001