חובות של בני זוג - מה קובע החוק וכיצד מתמודדים מול נושים? מתי החוב משותף לשני בני הזוג?
חובות של בני זוג - מתי החוב משותף וכיצד מתמודדים מולו?


עורכי דין מנוסים בכל הארץ לשירותך

חייגו לשיחה אישית: 072-334-1001מחיקת חובות, חדלות פירעון והסדרי נושים
ייעוץ משפטי בדרך למחיקת החובות: עורך דין מומחה
סיוע משפטי אישי למחיקת חובות כספיים:
שם מלא
מספר טלפון
לחצו לשליחה
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (4) דירוגים | דירוג ממוצע (4)
4 stars - based on 4 reviews

חוב של בני זוג - מתי החוב משותף?

Hebrew

כל אחד מאיתנו, המנהל מערכת יחסים זוגית יודע כי יתכנו מצבים שבהם לבני הזוג יווצרו חובות כספיים משותפים. לדוגמא, חוב משכנתא לבנק או חוב ארנונה לעירייה. מצד שני, ישנם מכרים שבהם לא ממש ברור האם חוב של אחד מבני הזוג אמור וצריך להיות משותף גם לבן הזוג השני.

במקרים של סכסוך בין בני הזוג או במקרים שאחד הצדדים נקלא לפשיטת רגל אישית, אין הרבה ברירה אלא להתמודד מול שאלות אלה.

חוק יחסי ממון בין בני זוג התשל"ג-1973 קובע כי במהלך חיי הנישואין ישנה הפרדה בין רכוש בני הזוג ומשתמע מכך כי גם בין חובותיהם. המשמעות היא שחוב הרשום על שם אחד מבני הזוג לא יכול באופן עקרוני להיגבות מבן הזוג השני.

עם זאת, ישנו הכרח להוכיח כי אכן מדובר בחוב אישי ולא בחוב משותף, ולצורך העניין, רישום החוב על שם אחד מבני הזוג בלבד אינו הוכחה חותכת לעניין זה. חוב משותף לבני הזוג הוא כזה הנגרם כתוצאה של ניהול משק הבית או במהלך חיי הנישואים כחלק מכלכלת התא המשפחתי.

מה עמדת בית המשפט בנושא חובות בין בני זוג? מהם חובות בלתי שגרתיים? מה קורה בהליך גירושין? מה היקף האחריות של כל אחד מבני הזוג כלפי בת או בן הזוג השני, ככל שהמדובר בחוב כספי?

קיראו בהרחבה על: חובות בדין קדימה

החוב משותף או רק של אחד מבני הזוג?

סוגיות כאלה ואחרות מתעוררות חדשות לבקרים, בעיקר במקרים שבהם מערכת היחסים עולה על שרטון, ובני הזוג מבקשים  להיפרד. אז יש לעיתים קרובות חוסר הסכמה בנוגע לחובות שנצברו לאורך הזוגיות ומכאן ההכרח להכריע.

כמובן שלפני שמקבלים החלטות כלשהן ולפני שנוקטים בצעדים כלשהם כלפי נושים, קיים צורך להתייעץ עם עורך דין מיומן בתחום, על מנת שתוכלו לקבל החלטה מושכלת באשר להתמודדות מול החובות שנצברו, כמו גם מול בת או בן הזוג.חובות של בני זוג

בתי המשפט בישראל נדרשו לאורך השנים לדיונים ארוכים ומורכבים בנושא חובות כספיים של בני זוג, לעיתים כשאחד מבני הזוג נקלע להליכי פשיטת רגל ובמקרים אחרים, כשבני הזוג נפרדו למרות שבתקופת הנישואים כבר צברו חובות כאלה ואחרים.

עמדת בית המשפט בנושא החובות המשותפים לבני זוג

בית המשפט העליון נדרש לסוגיה וקבע כי בעל ואישה הנהנים ממאמץ משותף גם צריכים לשאת בכישלונות כלכליים של אחד מהם: בע"א 1967/90 גיברשטיין נ' גיברשטיין - "א. (1) כל אימת שנהנה אחד מבני הזוג ממעשה ידיו של בן זוגו... ישא גם בהפסדים ובהוצאות. (2) חזקת השיתוף בחובות מוגבלת לחובות שנעשו בדרך הרגילה על ידי אחד מבני הזוג בתקופת קיומה של השותפות, כל זמן שהם מנהלים אורח של חיי משפחה תקינים, להוציא חוב שהוא בעל אופי אישי מובהק".

חובות בלתי שגרתיים

כאשר מדובר בחובות בלתי שגרתיים כגון הוצאות על מאהבת, חובות בשל הימורים של אחד מבני הזוג וכדומה אם ניתן להוכיח כי הפעילות התרחשה במסגרת שלא תמכה בחיי הנישואין בתי המשפט עשוי בהחלט להתחשב בכך ולפסוק כי החוב שייך אך ורק לבן הזוג הרלוונטי ואין לגבותו מהצד שלא השתתף בפעילות, לא נהנה מפירותיה ו/או לא ידע כלל על קיומה.

איזון המשאבים בהליך גירושין

חוק יחסי ממון מגדיר כי בהליך גירושין יתנהל 'איזון המשאבים' כלומר רישום נכסיהם של בני הזוג בקיזוז חובותיהם וחלוקתם על פי המפורט בחוק.

יש לציין כי במקרה זה לא ינוכה חוב אישי של אחד מבני הזוג אלא רק חובות הקשורים לניהול התא המשפחתי וכלכלת המשפחה. עם זאת, לכלל זה ישנם חריגים ובתי המשפט מתחשבים גם באופי החוב, מועד היווצרותו, מצב חיי הנישואין בעת היווצרות החוב וכדומה.

קראו בהרחבה: עיקול חשבון בנק משותף בגלל חוב של אחד מבני הזוג

היקף שיתוף בחובות בני זוג - דוגמא

במקרה של אלמנת איש עסקים שהשאיר חובות מרובים ועזבונו הוכרז פושט רגל, האישה ביקשה שמחצית הבית ירשם על שמה ורק המחצית השנייה תשמש לכיסוי החובות. הנאמן שהיה אחראי על עיזבון המנוח טען כי העיזבון כולו שייך לאלמנה ולכן עליה לשאת גם בחובותיו.

בית המשפט העליון קיבל את טענת הנאמן וקבע כי היה שיתוף בין האלמנה לבין המנוח ועל כן היא זכאית לרכוש שנרכש בזמן הנישואין והיא חייבת גם לשאת במחצית החובות של העיזבון.

בין הפוסקים הייתה מחלוקת בנוגע להיקף האחריות של בני הזוג על חובות. ישנם שטענו כי אין לחרוג מהפחתת סך החובות, אלא רק מסך הרכוש שנרכש מרגע נישואיהם ולא רכוש של כל אחד מלפני הנישואין וגם, לא ניתן לדרוש מעבר לכך מבן הזוג שאינו חייב.

ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי מעורך דין מנוסה!


תאריך: 29/01/2013 19:27
 
close