עורכי דין מנוסים בכל הארץ לשירותך
רשמת לשכת ההוצאה לפועל החליטה להיעתר לבקשת חייב אשר נוהג ברכב יקר וחדש יחסית ומרבה לנסוע לחו"ל, לקבל הפטר מחובותיו, אולם באופן חלקי בלבד, וזאת על מנת לאזן בין רמת חייו הגבוהה יחסית לבין העובדה שאף אחד מנושיו לא התנגד לבקשת ההפטר שלו.
כך נקבע במסגרת תיק הוצל"פ 512764-11-18 שהתנהל בפני לשכת ההוצאה לפועל בתל אביב. בסקירה שלפניך נסביר את משמעותה של ההחלטה כלפי אותו חייב וכלפי חייבים אחרים בהוצאה לפועל.
תיק זה עסק בחייב רווק, שהנו אב לילדה קטינה, אשר הגיש בקשה לקבלת הפטר מחובות בהוצאה לפועל, בהתאם לסימן ב' לפרק ז'1 לחוק ההוצאה לפועל.
החייב הוכרז חייב מוגבל באמצעים במהלך חודש נובמבר 2014, תיקיו אוחדו ויתרת החוב בתיק האיחוד שלו עמדה על סך של כ-120,000 ₪.
החייב גם עמד בצו התשלומים שהוטל עליו במשך 3 השנים שקדמו להגשת בקשת ההפטר וזאת בסכומים משתנים, אשר האחרון שבהם הופחת לבקשת החייב לסך של 150 ₪ בלבד, כך שלכאורה הוא עמד בתנאי הסף להגשת בקשה להפטר מחוב הוצאה לפועל.
בנוסף, לא הוגשה כל התנגדות לבקשת ההפטר מטעם נושים של החייב.
החייב הצהיר שאין בבעלותו נכסים כלשהם וכי הוא מרוויח משכורת בסך של 12,500 ₪, יש לו קרן פנסיה בסך של כ-86,000 ₪ וקרן השתלמות בסך של כ-15,000 ₪.
אולם מהבקשה ומתוך חקירת יכולת של החייב עלה שהוא נוהג ברכב חדש מסוג רנו קליאו שנת יצור 2019 שקיבל ממקום עבודתו ובגינו הופחת סך של 2,700 ₪ מדי חודש ממשכורתו, עבור שווי השימוש ברכב.
החייב הסביר שמקום עבודתו מספק רק רכבים חדשים וכי עבודתו מצריכה נסיעה ממקום למקום וסחיבת ציוד, לכן נסיעה בתחבורה ציבורית אינה מתאימה לאופי עבודתו.
רשמת ההוצאה לפועל שדנה בהליך קבעה שאין כל סיבה שהחייב לא ייסע ברכב יד שניה, שעלותו סבירה ובכך ימנע את ההוצאה הגבוהה שעליו לשלם בגין שווי השימוש שלו באותו רכב יוקרתי וחדש.
בנוסף הסתבר שהחייב מרבה לנסוע לחו"ל ובין היתר הוא נסע עם בתו לאמסטרדם על מנת לחגוג לה יומולדת עם הגיעה לגיל 11. בנוסף הוא מרבה לנסוע לחו"ל מטעם מקום עבודתו וזאת אף לאחר שהוא כבר הגיש את בקשת ההפטר.
לגבי הנסיעה של החייב עם בתו לאמסטרדם, ציינה רשמת ההוצל"פ שתמוה הדבר כיצד חייב שמוכרז כחייב מוגבל באמצעים, ואשר מגיש בקשות להפחתת צו התשלומים, עד שצו התשלומים הופחת לסך של 150 ₪ בלבד לכלל נושיו, בוחר לחגוג לבתו יום הולדת 11 דווקא בחו"ל ובאמסטרדם.
לגבי נסיעות החייב לחו"ל מטעם מקום עבודתו, שלכאורה ממומנות על ידי מקום העבודה, ציינה רשמת ההוצל"פ שאין ספק שכל נסיעה לחו"ל, גם אם היא מטעם העבודה, כרוכה בהוצאות בלתי צפויות כגון בזבוזים, קניות וכיוצ"ב.
הרשמת בהוצאה לפועל קבעה שהתמונה המתקבלת לגבי החייב היא שמצד אחד, מדובר בחייב שטוען שהוא חייב מוגבל באמצעים, אשר אינו יכול לשלם יותר מ-150 ₪ בחודש לכלל נושיו, אך מצד שני, אותו חייב טס לחו"ל כדי לחגוג יום הולדת לבתו, טס לחו"ל פעמים רבות בשנה מטעם העבודה, וכן נוסע ברכב יוקרתי משנת 2019.
לפיכך, קשה מאוד לקבל את טענותיו של החייב לפיהן הוא זכאי לקבלת הפטר, מאחר שלא לחייבים מסוג זה התכוון המחוקק בשעה שהוא חוקק את חוק ההוצל"פ ואת הוראת השעה בדבר מתן הפטרים לחייבים מוגבלים באמצעים.
יחד עם זאת, מדובר גם בחייב שלכאורה עמד בתנאי הסף להגשת הבקשה להפטר וכן יש להתחשב בעובדה לפיה אף אחד מהנושים של החייב לא הגיש התנגדות לבקשת ההפטר שלו.
לפיכך, ועל מנת לאזן בין רמת חייו הגבוהה יחסית של החייב, לבין העובדה שהוא עומד בתנאי הסף להגשת בקשת ההפטר וכן נוכח אי הגשת כל התנגדות לבקשת ההפטר שלו, קבעה הרשמת שיש לקבל את בקשת ההפטר שלו, אולם באופן חלקי בלבד, כך שבמקום שהוא יקבל הפטר מלא מכל חובותיו שהנם בסך של כ-120,000 ₪, הוא יקבל הפטר חלקי ממחצית כל חובותיו וזאת בסך של 60,000 ₪.
לשם גביית יתרת מחצית החוב, בסך של 60,000 ₪, הורתה הרשמת לממש את כספי החייב בקרן ההשתלמות שלו, בסך של כ-15,000 ₪ וכן נקבע שעל החייב לשלם את ההפרש בתשלום אחד או עד 24 תשלומים, כפי שהוא ימצא לנכון.
יחד עם זאת, הרשמת נמנעה מלהורות על מימוש כספי קרן הפנסיה של החייב, מאחר שמדובר בכספים שלא ניתנים למימוש, מכיוון שמדובר בקרן פנסיה שזכאות מימוש הכספים שהצטברו בה מתגבשת רק עם הגיע החייב לגיל 67 וכן נוכח הוראות החוק שמעניקות הגנה לכספים המופקדים בקופת גמל למטרת קצבה.
עוד בנושא: החייב קיבל הפטר בהוצאה לפועל, מה לגבי מי שחתם לו על ערבות?