חייב בהליך חדלות פירעון, עם חובות של למעלה מ-2.7 מיליון ש"ח, התנהל בחוסר תום לב ותוך הסתרת מידע לגבי נכס מקרקעין ומסעדה שבבעלותו, ובית המשפט הורה על ביטול ההליך...
ביטול הליך חדלות פירעון בשל חוסר תום לב, העדפת נושים והסתרת מידע


עורכי דין מנוסים בכל הארץ לשירותך

חייגו לשיחה אישית: 072-334-1001מחיקת חובות, חדלות פירעון והסדרי נושים
ייעוץ משפטי בדרך למחיקת החובות: עורך דין מומחה
סיוע משפטי אישי למחיקת חובות כספיים:
שם מלא
מספר טלפון
לחצו לשליחה
דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (1) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 1 reviews

ביטול הליך חדלות פירעון: חוסר תום לב והסתרת מידע

Hebrew

חייב בן 72, שצבר חובות בסך של כ-2.7 מיליון ₪ פנה בחודש אוגוסט 2020 לממונה על חדלות פירעון בבקשה שיורה על מתן צו לפתיחת הליכי חדלות פירעון לגביו, וזאת במסגרת תיק חדל"פ 34337-08-20 פלוני נ' הממונה על חדלות פירעון שהתנהל בחיפה.  

החייב טען שהוא עובד כשכיר במסעדה שהיתה בעבר בבעלותו וכיום שייכת לבנו, בתמורה לשכר של כ-4,000 בחודש וכי הוא מקבל מהמדינה קצבת ניידות, קצבת פוליו וקצבת אזרח ותיק, בסך כולל של 9,319 ש"ח.

הממונה נעתר לבקשת החייב והורה על מתן צו לפתיחת הליכים לגביו, במסגרתו נקבע שעליו לשלם תשלומים חודשיים בסך של 2,000 ₪.

כעבור כשנה, במהלך חודש דצמבר 2021, פנה הממונה לבית משפט השלום בבקשה לבטל את הליכי חדלות הפירעון של החייב לפי סעיף 183 לחוק חדלות הפירעון.

למה לבטל את הליך החדל"פ?

הממונה נימק את בקשתו לביטול הליך חדלות הפירעון של החייב בכך שהוא נוהג בחוסר תום לב ובהיעדר שקיפות.

בין היתר, טען הממונה שהחייב אינו עומד בצו התשלומים שלו, אינו מגיש דו"חות חודשיים באופן סדיר, לא המציא מסמכים נדרשים לצורך בירור מצבת הכנסותיו והוצאותיו העדכנית, לא המציא אישורי מסירה לנושיו ואף ביצע העדפת נושים אסורה, מאחר שהוא משלם לחברת עמידר מדי חודש סך של 1,000 ₪ בגין חוב עבר, מבלי שהוא קיבל היתר לכך כנדרש לפי חוק במסגרת הליך חדלות הפירעון.

בנוסף גם הסתבר שהמסעדה שבה החייב עובד ושלטענת החייב שייכת לבנו, למעשה שייכת לחייב עצמו וכך גם הנכס שבו היא נמצאת. שניהם נותרו רשומים על שם החייב, בעוד החייב לא הציג כל מסמך שמעיד על העברת המסעדה לידי בנו. אם לא די בכך, הסתבר עוד כי החייב גם הסתיר שקיבל זכויות בעיזבון הוריו וזכויות במקרקעין.

מתן הזדמנות נוספת לחייב

למרות שורת מחדליו של החייב החליט בית המשפט לתת לו הזדמנות נוספת לתקן את דרכיו. לשם כך, נתן בית המשפט לחייב ארכה של 60 ימים לצורך עמידתו בצו התשלומים שהושת עליו והמצאת כלל המסמכים שנדרשו ממנו.

בית המשפט הוסיף וקבע שאם החייב ימציא דבר מאותם המסמכים או יצבור מחדלים נוספים, אזי ההליך שלו יבוטל ללא התראה נוספת.

כעבור כשלושה חודשים הגיש הנאמן דוח משלים, בו טען שהחייב החמיץ את ההזדמנות הנוספת שניתנה לו ולא טרח לתקן את מחדליו, על כן אין מנוס מביטול הליכי חדלות הפירעון שלו.

הנאמן ציין בין היתר כי החייב לא שילם את כל החוב בגין צו התשלומים שהוטל עליו, הוא המשיך שלא להגיש את המסמכים שנדרשו ממנו, לרבות מסמכים בדבר נכסים שבבעלותו והסכם העברת המסעדה שלו לבנו ולא המציא את אישורי המסירה לנושיו כפי שנדרש גם בפעם השניה.

מעבר לאמור, החייב גם ממשיך ליצור חובות חדשים במהלך הליכי חדלות הפירעון שלו ואף מגיע להסדרים עם חלק מנושיו מחוץ לכתלי בית המשפט ועלת דעת עצמו.

כך למשל הוא צבר חוב חדש בסך של 16,100 ₪ לעיריית חיפה והגיע איתה להסדר לפיו הוא יפרע את החוב ב-14 תשלומים חודשיים החל מפברואר 2022 וכל זאת ללא קבלת אישור כנדרש בהתאם לחוק חדלות פירעון. אם לא די בכך, הוא אף לא הוכיח שהסתבכותו הכלכלית מלכתחילה היתה בחוסר תום לב.

החייב טען מנגד שהוא דווקא הסיר את מחדליו והמשיך לעמוד על טענתו לפיה הוא איננו בעל המסעדה. עוד טען החייב שהוא קשיש נכה, שחי תחת עול משמעותי של חובות כספיים כבדים לאורך שנים ארוכות.

קיום התנאים לביטול הליך חדלות פירעון

בית המשפט הבהיר כי התנאים לביטול הליך חדלות הפירעון לפי סעיף 183 לחוק חדלות פירעון הנם כמפורט להלן:

(1) ההליך נפתח לבקשת החייב.
(2) ישנו פגם ערכי בהתנהלות החייב בהליך באופן שמתקיים תנאי מהתנאים שבסעיף 163(ג)(1) לחוק או שהיחיד הפר תנאי מתנאי הצו לשיקום כלכלי.
(3) התנהלות החייב פוגעת מהותית בניהולם התקין של ההליכים.

עוד קבע בית המשפט שבמקרה דנן הוכח שהתנאים הללו התקיימו וכי החייב התנהל לכל אורך ההליך בחוסר תום לב ובהיעדר שקיפות, ובכך הקשה על בעלי התפקיד להתחקות אחר מצבו הכלכלי לאשורו.

נפסק כי החייב הסתיר את מצבת נכסיו האמיתית, שכוללים את המסעדה שלטענתו שייכת לבנו ואת נכס המקרקעין שבו היא נמצאת.

החייב יצר חובות חדשים תוך כדי הליך ופעל ליצירת הסדרים ביחס לחלק מהנושים, ללא כל היתר ותוך העדפת נושים אסורה. בנוסף לכך לא עמד באופן סדיר בצו התשלומים שהושת עליו וצבר חובות פיגורים בסכום ניכר. עוד נפסק כי החייב לא הגיש דוחות חודשיים כנדרש ולא המציא את מלוא המסמכים הנדרשים לבירור מצבת הכנסותיו והוצאותיו העדכנית.

לאור האמור לעיל, הורה בית המשפט על ביטול הליך חדלות הפירעון של החייב וגם קבע שהחייב יוכל להגיש בקשה נוספת לחדלות פירעון רק בחלוף שנה עד שנתיים ובכפוף לתשלום של 4,000 ₪.

קריאה נוספת: פניה שניה להליך חדלות פירעון


תאריך: 15/05/2023 16:23
 
close