הסבת שיקים לפי פקודת השטרות
הסבת שיק פירושה העברת הבעלות על השיק לגוף אחר/נסב באמצעות חתימה של המסב על גב השיק.
ככלל, השיק מהווה אמצעי תשלום באופן לפיו כותב השיק שמכונה המושך, נותן לבנק שמכונה הנמשך או הקבל, הוראה למשוך מחשבון הבנק שלו כסף ולמסור אותו למוטב שמכונה הנפרע.
יחד עם זאת, השיק משמש גם כאמצעי תשלום סחיר מאחר וניתן לסחור בו כלומר, להעביר ולהסב אותו לגורם אחר, שאינו צד לעסקת היסוד שבמסגרתה ניתן השיק מלכתחילה על ידי המושך לנפרע.
במקרה כזה הנפרע יהפוך למסב / מְסַחֵר והגורם החדש שנכנס לתמונה יהיה הנסב.
הסיחור / הסבה נעשה באמצעות חתימת המסב על גב השיק וזאת באחת מבין הדרכים הבאות:
היסב חלק - המסב חותם על גבי השיק ואינו רושם שם של נסב. בדרך זאת השיק נעשה שיק שכל אחד יכול לגבותו.
היסב מיוחד - המסב חותם על גב השיק וגם כותב את שם הנסב, כך שרק הוא יכול לגבות או להסב את השיק לאחר ההסבה.
היסב מגביל - המסב חותם על גב השיק, כותב את שם הנסב, וכותב לידו את המילה בלבד, כדי להגביל את המשך סחירות השיק בדרך זו הנסב יכול רק לגבות את השיק, והוא מנוע מלהמשיך ולהסב את השיק לנסב אחר.
באמצעות ההסבה, הנסב נכנס לכאורה לנעליו של המסב, באופן לפיו הנסב רשאי לפרוע את השיק לזכות עצמו. במידה והנסב הגיש את השיק לפירעון והשיק חולל, הנסב גם יוכל לדרוש את פירעון השיק מהמושך המקורי של השיק, למרות שלכאורה שאין כל קשר והכירות ביניהם, אך זאת בתנאי שהוא יוגדר כאוחז כשורה, על פי התנאים המצטברים הקבועים בסעיף 28(א) לפקודת השטרות.
תנאים אלו קובעים כי אוחז כשורה הינו מי שקיבל את השיק לידיו בדרך של סיחור / הסבה, כשהוא שלם ותקין על פי מראהו, לפני מועד פרעונו וזאת בתום לב, בעד ערך / תמורה שהוא נתן, ומבלי שהוא ידע שהשיק חולל לפני כן ושזכות הקניין של המְסַחֵר / מסב בשיק הנה פגומה.
בהתאם לסעיף 28(ב) לפקודת השטרות, זכות הקנין של המְסַחֵר/ מסב השיק תהיה פגומה במיוחד אם הוא השיג את השיק על ידי רמאות, כפיה, או אלימות ופחד, או באמצעים אחרים שאינם כדין, או בתמורה אי-חוקית, או במידה והוא הסב את השיק אגב מעילה באמון, או בנסיבות העולות כדי רמאות.
כתוצאה מכך יתכן מצב בו, למשל, קונה קנה סחורה מסויימת, נתן שיק בגינו למוכר, אך המוכר לא סיפק לו את הסחורה בדיעבד ועקב כך ביטל הקונה את השיק.
אולם, בינתיים, ועוד לפני עבר מועד פירעון השיק, המוכר הסב את השיק הדחוי לצד ג'.
כאשר השיק חולל עקב הוראת הביטול של הקונה, אזי בהנחה שאותו צד ג' הנו אוחז כשורה, הוא יהיה רשאי לחזור לקונה ולדרוש ממנו את פירעון השיק, וזאת למרות שהקונה כלל לא קיבל את הסחורה בגינה הוא נתן את השיק מלכתחילה!
יחד עם זאת, במידה והקונה ישלם לאותו צד ג' את סכום השיק, הוא יהיה רשאי לחזור למוכר ולדרוש ממנו לפצות אותו ולהחזיר לו את אותו הסכום שהוא שילם לצד ג'.
על מנת למנוע מצב כזה מלכתחילה חשוב לדעת איך כותבים שיק נכון ומעבר לכך, לזכור שניתן פשוט להגביל את הסבת / סחירות השיק ומסירתו לידי צד ג' באחד מבין האופנים הבאים:
- מחיקת המילה לפקודת הנמצאת לפני שם המוטב וכתיבת המילה בלבד לאחר שם המוטב
- כתיבת המילים למוטב בלבד בחלק העליון של השיק
בהקשר זה חשוב להימנע מטעות נפוצה, ולפיה ניתן לשרטט שני קווים מלוכסנים, קרוס, על גבי השיק, כדי להגביל את הסבת השיק.
חשוב להבין ששרטוט קרוס איננו שולל סחרות השיק, אלא אך ורק מונע מאוחז השיק את האפשרות לפנות לבנק, לפדות את השיק ולקבל את הכסף במזומן בו במקום, אלא הוא מאלץ אותו קודם לכן להפקיד את השיק בחשבון הבנק שלו ורק לאחר מכן לקבל את הכסף במזומן.
פעולה זו נועדה לשמש כאמצעי הגנה במקרה של גניבת שיקים וזאת כדי למנוע מצב בו מי שגנב שיק ללא קרוס יוכל לפדותו בבנק במזומן בו במקום ושלא באמצעות חשבון הבנק שלו, כך שהוא לא יותיר אחריו סימני זיהוי באמצעות פרטי חשבון הבנק שלו וכך לא ניתן יהיה לזהות מי גנב ופדה את השיק.
ליתר זהירות מומלץ לשרטט שני קווי קרוס ובתוכם גם לכתוב למוטב בלבד.
קראו בהרחבה: הסבר מונחים משפטיים בנוגעים לשימוש בשיקים