עורכי דין מנוסים בכל הארץ לשירותך
כונס נכסים ממונה כחלק מהליכי פשיטת רגל וההוצאה לפועל. תפקידו של כונס הנכסים הוא לתפוס חזקה על נכסי החייב, מימושם ופירעון החוב לטובת נושיו של החייב באמצאות המימוש. לדוגמא, כאשר הנכס הינו רכב בבעלות החייב, כונס הנכסים ידאג לתפיסתו של הרכב, אחסונו, פרסומו ומכירתו ויתר ההליכים הנלווים לכך.
לרוב, עורכי דין העוסקים בתחום כינוס הנכסים מקבלים את התפקיד, פעמים רבות, כונס הנכסים יהיה בא כוחו של הנושה שזכה בתיק ההוצאה לפועל. תמורת פעולותיו, כונס הנכסים מקבל תשלום.
התשלום עבור ביצוע תפקידו של כונס הנכסים מוטל על החייב בין אם מדובר באדם פרטי ובין אם מדובר בחברה, מתוקף סעיף 59 (א) לחוק ההוצאה לפועל ותקנה 9 (ב) לתקנות ההוצאה לפועל, אלא במקרים חריגים.
שכר כונס הנכסים יתווסף לסך החובות של החייב. תקנות אלו עומדות גם כאשר כונס הנכסים הוא עורך דינו של הנושה המחזיק בתיק ההוצאה לפועל.
לחצו להתייעצות ראשונית ומהירה עם עורך דין
שכר כונס הנכסים נקבע על ידי בית המשפט הדן בתיקו של החייב, שיעור השכר הסופי נקבע על ידי ראש ההוצאה לפועל. השכר במקובל הוא 6%-10% מהסכום שתמורתו הכונס מכר את נכסי החייב או מגובה החוב.
השיקולים העיקרי של בית המשפט בבואו לפסוק את שכר כונס הנכסים הוא מידת הטרחה הנדרשת מהכונס, היקף פעילותו ומידת מעורבותו בכינוס נכסי החייב. שכרו של הכונס אינו קשור דווקא להצלחתו במסגרת תפקידו, המטרה של שכר הכונס היא לפצות אותו על הטרחה שבביצוע התפקיד.
עם זאת, ישנם מיקרים חריגים בהם בית המשפט עשוי לפסוק סכומים נמוכים יותר כפי שקרה בפסיקה של בית המשפט העליון משנת 2007 (רע"א 10046/06) בה השופטים פסקו שכר כונס בשיעור של 0.3%. יש לציין כי מקרים אלו נדירים ואכן, שכרו של כונס הנכסים ייקבע לכל הפחות בשיעור של 6%.
למדו עוד על: חקירת כונס הנכסים
בשל העובדה ששכרו של כונס הנכסים משולם הלכה למעשה על ידי החייב, מובן שטובתו של החייב היא להפחית את שכר הכונס. עורך דינו של חייב יכול לפעול להפחתת שכרו של כונס הנכסים. לכן חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין שיוכל לשמור על האינטרסים שלך ולהעניק לך ליווי משפטי אישי.
אם לחייב יש טענות לגבי גובה השכר שנקבע לכונס או אם השכר גבוה יחסית לשכרו של כונס במקרים דומים, ניתן לקיים דיון במעמד שני הצדדים לקביעת שכר כונס ראוי יותר. הפחתה של שכר הכונס מתחת ל-6% לעומת זאת, דורשת נימוקים חוקיים.
יש לציין כי בית המשפט אינו מקבל נימוקים של תפקוד לא ראוי ורשלנות כונס הנכסים כעילה להפחתת שכרו אם ישנה תביעה משפטית המתנהלת בעניין וטרם הוכרעה (בר"ע 1868/06). פנייה לערכאת ערעור במטרה להפחית משכרו של כונס הנכסים אינה פשוטה ואפשרית רק במקרים חריגים. למשל במקרה בו הערכאה הראשונה טעתה בהפעלת עקרונות השיפוט.
יש לך שאלה? לקבלת מענה בפורום לחצו כאן