עורכי דין מנוסים בכל הארץ לשירותך
נכסי קופת הנשייה הנם הלכה למעשה כלל נכסי החייב שישמשו לפירעון חובותיו במסגרת הליכי חדלות הפירעון.
כאשר מדובר בחייב שהוא תאגיד, קובע סעיף 25(א)(1) לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018 כי עם מתן צו לפתיחת הליכים לגביו, יעמדו נכסי קופת הנשייה של התאגיד אך ורק לפירעון חובות העבר שלו והוצאות הליכי חדלות הפירעון שלו.
לגבי חייב שהנו יחיד, קיימת הוראה מקבילה בסעיף 121(1) לחוק, אשר קובע כי נכסי קופת הנשייה שלו יעמדו אף הם אך ורק לפירעון חובות העבר והוצאות הליכי חדלות הפירעון שלו.
סעיף 216 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018 קובע מהם הנכסים שייכללו בקופת הנשייה של החייב ואשר מהם ייפרעו חובות נושיו.
גם סעיף זה מבדיל בין נכסי קופת נשיה של חייב שהוא תאגיד, לבין נכסי קופת נשיה של חייב שהוא אדם פרטי, וזאת כמפורט להלן.
לגבי נכסי קופת הנשייה של חייב שהוא תאגיד, קובע סעיף 216(1) לחוק כי יש להבדיל בין שני המקרים הבאים:
סעיף 216(ב) לחוק קובע קופת הנשייה של חייב שהנו אדם פרטי תכלול כל נכס שהיה ליחיד במועד מתן הצו לפתיחת הליכים, כל נכס שיוקנה לו עד למתן צו לשיקום כלכלי וכן כל נכס הנכלל בנכסי קופת הנשייה בהתאם לצו לשיקום כלכלי.
במקביל, סעיף 217 לחוק קובע כי שני סוגים של נכסים אשר לא ייכללו בקופת הנשיה של חייב שהינו יחיד:
כפי שניתן להבין, סעיף 217 לחוק נועד לשמור על כבודו של החייב ולהשאיר בידיו את הנדרש לו לצורכי מחייתו בהווה ובעתיד.
סעיף זה וכן התוספת השנייה לחוק מבוססים על סעיף 86 לפקודת פשיטת הרגל.
כאשר מדובר בנכס של החייב שנתפס במסגרת הליך גבייה, אך הליך הגבייה טרם הושלם במועד מתן הצו לפתיחת הליכים, כלומר שבמועד מתן הצו טרם התקבלה בידי הנושה התמורה בעד מכירת הנכס - הנכס עדיין ייכלל בקופת הנשייה של החייב, ולא יעבור לידי הנושה.
כך עולה מסעיף 218 לחוק, אשר מורה לפעול כך:
ככלל, אחת התוצאות של מתן צו לפתיחת הליכים לגבי חייב הנה הקפאת כל ההליכים כנגדו.
סעיפים 29(1) ו-121(3) לחוק קובעים כי הקפאת ההליכים כנגד החייב תחול גם על הליכי גבייה כנגד נכסים של החייב שטרם הושלמו לפני מתן הצו לפתיחת הליכים, וכי השלמת הליכי הגבייה מתבטאת בקבלת הנושה את כספי התמורה עבור מכירת הנכסים של החייב.
לפיכך, סעיף 218 לחוק משלים את עניין הליכי הגבייה נגד נכסים של החייב, באופן שקובע כיצד יש לנהוג במקרה בו הנכס כבר נתפס, אך הליך הגבייה טרם הושלם לפני הקפאת ההליכים, שחלה כאמור עם מתן הצו לפתיחת הליכים.
סעיף זה מבוסס על סעיפים 92 ו-93 לפקודת פשיטת הרגל.