עורכי דין מנוסים בכל הארץ לשירותך
חייב שמנצל לרעה את הליך חדלות הפירעון שלו חשוף לסנקציה של ביטול ההליך. עם זאת, אין פירוש הדבר שהדלת בעניין פתיחת הליכי חדלות הפירעון נסגרה עליו לתמיד ובאפשרותו להגיש לאחר מכן בקשה נוספת לפתיחת הליך חדלות פירעון חדש.
השאלה שנשאלת בעניין זה הנה מתי בדיוק ניתן לפנות לפתיחת הליך חדלות פירעון שני, לאחר שהראשון בוטל. כלומר, מתי רשאי חייב, שהליכי החדל"פ שלו בוטלו עקב מחדליו, להגיש בקשה חדשה לפתיחת הליך חדלות פירעון חדש.
רשמת ההוצאה לפועל שדנה בתיק הוצל"פ 800436-02-20 שהתנהל בפני לשכת ההוצאה לפועל בתל אביב, נאלצה להתמודד מול השאלה ולמצוא לה פיתרון משפטי הולם.
תיק זה עסק בחייבת עם כמה תיקים בהוצאה לפועל, בת 48, אם לשלושה ילדים בוגרים ששניים מהם גדלו במשפחות אומנות ואשר עובדת כיום כשכירה בקייטרינג.
הכנסתה של החייבת כיום עומדת על 3,257 ₪, בעוד הוצאותיה עומדות על 4,632 ₪.
לדבריה, בעבר היא עסקה בזנות ואף עברה מספר ניסיונות התאבדות. כיום היא עוברת שיקום וטיפול פסיכיאטרי. עוד טענה החייבת שהיא סובלת מהפרעת אישיות גבולית ונקבעו לה 20% נכות רפואית על ידי המוסד לביטוח לאומי וכי היא נאלצה ליטול הלוואות שאין ביכולתה להחזירן.
בשנת 2017 נפתחו לחייבת שני תיקי הוצאה לפועל בסך כולל של כ-58,000 ₪. לטענת החייבת, תיקים אלו נפתחו בשל חוסר יכולתה לעמוד בהחזרי ההלוואות שאותן לקחה.
בחודש אוגוסט 2018 הגישה החייבת בקשה לפתיחת הליכי פשיטת רגל בפני בית המשפט המחוזי, וזאת מאחר שהיא הוגשה לפני כניסתו לתוקף של חוק חדלות פירעון ביום 15.9.2019, ועל כן היא היתה כפופה עדיין להוראות פקודת פשיטת הרגל.
במהלך חודש ספטמבר 2019 ביטל בית המשפט המחוזי את הליכי פשיטת הרגל של החייבת עקב ניצולם לרעה על ידה, מאחר שהיא לא עמדה באף אחד מחיובי ההליך, לא שילמה דבר ולא הגישה דו"חות כנדרש במסגרת ההליך.
כעבור 4.5 חודשים בלבד, במהלך חודש פברואר 2020, הגישה החייבת בקשה חדשה לפתיחת הליך חדלות פירעון, הפעם לפי סעיף 186 לחוק חדלות פירעון ובפני לשכת ההוצאה לפועל.
רשמת ההוצאה לפועל נדרשה לשאלה העקרונית, תוך כמה זמן רשאית החייבת להגיש את הבקשה לפתיחת תיק חדלות פירעון חדש, בהינתן שההליך הראשון בוטל עקב ניצולו לרעה על ידי החייבת.
בהלכת אלקצאצי שניתנה בשנת 2014 כלומר, 5 שנים לפני כניסתו לתוקף של חוק חדלות פירעון, קבע בית המשפט העליון כי התקופה שבין ביטול הליכי פשיטת הרגל עקב מחדלי החייב להגשת בקשה חדשה מטעמו להליכי פשיטת רגל, הנה בין שנה לשנה וחצי, לפי שיקול דעתו של בית המשפט ובמקרים חמורים יותר אף עד שנתיים וחצי.
רשמת ההוצל"פ ציינה כי מהפסיקה שניתנה לאחר כניסתו לתוקף של חוק חדלות פירעון בספטמבר 2019, נראה כי למעשה לא חל שינוי כלשהו בהלכת אלקצאצי, כך שבתי המשפט מיישמים אותה גם כעת, לגבי הליכים לפי חוק חדלות הפירעון ואינם מאפשרים הגשת בקשות חדשות בטרם חלפה התקופה שנקבעה באותה הלכה.
בין היתר נקבע בפסיקה כי עצם המעבר מהליך לפי פקודת פשיטת הרגל להליך לפי חוק חדלות פירעון אינו מבטל את הלכות בית המשפט העליון ואלה מחייבות, בשינויים המתבקשים.
לאור האמור קבעה רשמת ההוצאה לפועל כי הלכת אלקצאצי חלה גם כאשר החייב מגיש בקשה חדשה לפתיחת הליך חדל"פ לפי החוק החדש ולאחר שההליך הקודם שלו בוטל עקב ניצולו לרעה על ידו, ועל כן על הממונה על החוק או רשם ההוצאה לפועל לבחון שאכן חלפו בין שנה לשנה וחצי, לפי שיקול דעתם, ובמקרים חמורים עד שנתיים וחצי.
עוד יש לשים לב לכך כי ביטול האפשרות להכריז על חייבים כחייבים מוגבלים באמצעים לאחר כניסתו של חוק חדלות פירעון לתוקף, הביא לכך שחייב שהליך חדלות הפירעון שלו בוטל, נותר למעשה חשוף במהלך תקופת הביניים (שבין ביטול הליך החדל"פ שלו לעד לכניסתו להליך החדל"פ החדש) לאפשרות לנקיטת הליכי הוצאה לפועל נפרדים כנגדו על ידי נושים, מבלי שהוא יוכל לנהל הליך קולקטיבי מולם.
כלומר, ביטול הליך החדל"פ של החייב הנו התוצאה הישירה של התנהגותו הפסולה וחסרת תום הלב, בעוד התוצאה העקיפה של התנהגות זו הנה קיום תקופת ביניים שבה הוא יהיה חשוף להליכי הוצל"פ נגדו בכל תיק בנפרד.
משמעות הדברים היא שעל החייב להפנים את החשיבות שבשיתוף הפעולה עם הליך חדלות הפירעון שלו, שניתן לו כ-"חסד המחוקק" ועל מנת להביא לשיקומו הכלכלי, וכפי שנעשים מאמצים שלא לבטל הליך זה, גם עליו לעשות מאמצים ולעמוד בחובותיו לפיו.
אין זה ראוי לאפשר לחייב כניסה מחודשת להליכי חדלות פירעון ביתר קלות, ויש להקפיד על פרק הזמן שבו יהיה עליו להמתין לפני שיוכל להגיש בקשה חדשה לפתיחת הליכי חדל"פ לבל יצא חוטא נשכר ועל מנת שחייבים ידעו לכבד ולהעריך את עצם היותם בהליך חדלות פירעון, ולנצל את ההזדמנות הנקרית בדרכם להתחיל בדרך חדשה.
לפיכך, חייב שמעוניין לקבל את הגנות חוק חדלות פירעון, חייב לשתף פעולה ולנהוג בתום לב לאורך כל ההליך, מראשיתו ועד סופו.
במקרה דנן, מדובר בחייבת שעסקה בעבר בזנות, וכיום החלה להשתקם ולעבוד בעבודה מסודרת כשכירה בתחום הקייטרינג, אם כי בשכר שנופל משכר המינימום במשק. לפיכך, אין ספק שמן הראוי לסייע לה להשתקם, להתחיל בדרך חדשה, ולהותיר את חובותיה מאחור.
בנסיבות אלו ולאור הלכת אלקצאצי, נקבע שהחייבת תוכל להגיש את בקשתה החדשה לפתיחת הליך חדלות פירעון תוך שנה בלבד ממועד ביטול ההליך הקודם שלה.
קריאה נוספת: באילו מקרים ניתן לבטל הליך חדלות פירעון?