במקרה שחייב נקלע לחובות חדשים תוך כדי הימצאותו במסגרת הליכי פשיטת רגל, בית המשפט אינו רואה זאת בעין יפה ונוטה לבטל את הליכי פשיטת הרגל ולהורות על החזרת ניהול הליכי גביית חובותיו ללשכת ההוצאה לפועל.
הדברים נכונים הגם שהחוב נוצר או התגלה לבית המשפט לאחר פנייתו של הראשונה של החייב ועוד בטרם ניתנה הכרזה בעניינו, והסיבה העיקרית לכך נעוצה בעובדה שעל החייב המבקש להכנס להליכים, להגיע לבית המשפט ולפרט אודות כל החובות שלו וכמובן שלא להסתיר מידע.
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי!
זהו הכלל, אבל כמו שמקרים רבים אחרים לכלל זה יש יוצאים מן הכלל. אילו הגנות עומדות לאדם פרטי שנמצא במסגרת הליכי פש"ר ונקלע לחוב חדש? מה יוגדר כחוב חדש לפי החוק? על כל אלה ועוד בסקירה שלפניך.
צבירת חובות חדשים נבחנת בכפוף למידת תום הלב של החייב. הבדיקה מתייחסת לפרק הזמן שלפני פתיחת תיק פשיטת הרגל ולפרק הזמן של ניהול ההליך. לגבי הזמן שקדם לפתיחת ההליך, בוחן בית המשפט עד כמה השתדל החייב לצמצם חובותיו, לפרוע אותם ולהימנע מיצירת חובות חדשים.
חובות הנוצרים בתום לב הינם חובות שנצברו על ידי החייב למרות שפעל באופן הגון עם נושיו ונהג באחריות בעת ניהול תיק כינוס הנכסים.
אם החייב מוכיח באמצעות תצהירים ודיווחים כי לא היו לו מניעים פליליים או בלתי חוקיים בעת צבירת החובות, מאושרת בקשתו והוא יוכרז כפושט רגל. כמובן שגם לאחר שהוכרז כפושט רגל על החייב להמשיך ולפעול בתום לב והנושא נבחן לאורך ההליכים על ידי בית המשפט.
חובות הנובעים מחוסר תום לב כוללים מצבים בהם החייב הסתיר את כלל נכסיו בדוחות שהגיש, לא שיתף פעולה עם בעת חקירה מטעם כונס הנכסים, אינו עומד בתשלום החודשי שנקבע לו ולא מגיש דוחות חודשיים, אינו מתאמץ לממש את מלוא פוטנציאל ההשתכרות על מנת להגדיל הכנסותיו ולפרוע חובותיו.
מצב בעייתי נוסף הוא היקלעות החייב לחובות כספיים חדשים מחוסר תום לב בעקבות חתימה על ערבויות בעת שאין לו אפשרות כלכלית לכך או צבירת חובות באופן בלתי חוקי כמו מהימורים.
אם לא הצליח החייב להוכיח התנהגות שנבעה מתום לב, תידחה בקשתו להיות מוכרז כפושט רגל.
מבחינת החוק, על מנת להגן על החייב מפני היקלעות לחובות חדשים מורה בית המשפט על צו לכינוס נכסי החייב.
מיד לאחר מכן נכנסת לתוקף הוראת הקפאת הליכים הכוללים הליכים משפטיים והליכי הוצאה לפועל שנפתחו נגד החייב, וכמו כן מוטלות עליו מגבלות האמורות למנוע צבירת חובות חדשים, הכוללות את הכנסתו למעמד "מוגבל" לפי חוק צ'קים ללא כיסוי, הגבלתו משימוש בכרטיסי אשראי, אי מתן הרשאה לייסוד תאגיד או חברה ועוד.
הגבלות אלה יבוטלו אם ינתן אישור מיוחד מטעם בית המשפט או הנאמן, במקרה של מתן צו הפטר בעת שבוטל מעמדו כפושט רגל, אם יבוטל צו הכינוס שהוצא נגדו ואם אושר הסדר חוב ופשרה בין החייב לנושים.
בחרנו מתוך המאגר המשפטי דוגמא לפסיקה בנושא חובות חדשים של פושט רגל בהליך ע"א 001201/07 ח'אלד נגד כונס הנכסים הרשמי. המבקש צבר חובות שהוערכו בכחצי מיליון שקלים. הוא הגיש בקשה לבית המשפט להתחיל הליכי פשיטת רגל לפי חוק.
לאור העובדה שניסה להקים את החברה שלו שוב ושוב אך ניסיונותיו לא עלו יפה, טען בית המשפט כי אין זה נכון להכיר באדם זה כפושט רגל בגלל חוסר תום לב. הניסיונות להקים מחדש את החברה ייצרו חובות חדשים, מעשה בלתי אחראי אשר יגרור, בנוסף לנטישת הנושים הקיימים, יצירת חובות וריבוי נושים חדשים.
באופן זה, למרות הגעתו לחובות כבדים, בית המשפט לקח בחשבון את חוסר תום הלב באופן ההתנהלות ופסק נגד בקשתו של החייב.
בכל מקרה של חוב חדש, לאחר שכבר נעשתה מטעמך פניה לבית המשפט לצורך הכניסה להליכי פש"ר, מומלץ להקדים ולהתייעץ עם עורך דין מנוסה בתחום, על מנת שזכויותך וההליכים המתנהלים בעניינך לא יפגעו. מומלץ להקדים תרופה למכה במקרים כאלה, ואנו עומדים לרשותך.
הלכה של בית המשפט העליון: נדרש אישור בית משפט לגביית חוב חדש מפושט רגל