פירוק חברה היא הדרך שקבע המחוקק לחיסולה של חברה כאישיות משפטית העומדת בפני עצמה. פירוק החברה יכול להיעשות בדרכים שונות לפי חוק החברות תשנ"ט-1999 ופקודת החברות (נוסח חדש) תשמ"ג-1983 ובהן פירוק מרצון, פירוק בפיקוח בית משפט ופירוק על ידי בית המשפט.
כאשר הפירוק נעשה על ידי בית המשפט, תחילת ההליך היא על ידי הגשת בקשה לפירוק חברה. בקשה מסוג זה צריכה להיות מוגשת לבית המשפט בעל הסמכות העניינית והמקומית לדון בבקשה, כאשר בניגוד להליך פשיטת רגל של אדם פרטי, במקרה של חברה ההליך יכלול את פירוק התאגיד.
סעיף 257 לפקודת החברות קובע שבית המשפט בעל הסמכות העניינית לפרק חברה יהיה בית המשפט המחוזי. בדומה לפי תקנות סדר הדין האזרחי תשמ"ד-1984 הסמכות המקומית תהיה לבית המשפט המחוזי שמקום עסקיה של החברה נמצא באזור השיפוט שלה.
לחצו לקבלת יעוץ משפטי ראשוני ללא התחייבות
בקשה מסוג זה יכולה להיות מוגשת לפי סעיף 259 לפקודת החברות על ידי משתתף, נושה קיים או עתידי ולחילופין על ידי החברה עצמה, חלק מהם או כולם ביחד או לחוד.
מלבד זאת, במקרים בהם הסיבה לפירוק היא מהצדק והיושר רשאי לפי סעיף 261 גם היועץ המשפטי לממשלה לבקש את הפירוק.
בקשה לפירוק חברה צריכה לכלול את העילה שבגינה דורשים לבצע את הפירוק. סעיף 257 לפקודה קובע שהעילות לפיהן מוסמך בית המשפט להורות על הליכי פירוק שצריכות להיכלל במקרה של הגשת בקשה לפירוק חברה, כוללות פירוק מהצדק והיושר, הפסקה של עסקי החברה שנה לאחר שהוקמה או אי התחלת פעילות תוך שנה לאחר שהוקמה.
עילות נוספות לפיהן מוסמך בית המשפט להורות על הליכי פירוק הן החלטה מיוחדת של החברה לפיה פירוקה ייעשה על ידי בית המשפט או חדלות פירעון.
חדלות פירעון לעניין זה לפי סעיף 258 לפקודה היא אי תשלום חוב לנושה שגובהו חמישה שקלים ומעלה או אי הבטחת ערובה לפירעונו שלושה שבועות אחרי שנשלחה מטעמו דרישת תשלום, הוכחה על סמך ההתחייבויות הקיימות והעתידיות שהחברה לא תוכל לעמוד בחובותיה או לחילופין צו הוצאה לפועל או פסק דין שהחברה לא קיימה אותו בחלקו או במלואו.
כאשר הוגשה בקשה לפירוק החברה והיא איננה מעוניינת בכך אלא רוצה לנסות ולשקם את עסקיה, התאגיד יכול לפנות לבית המשפט לפי סעיף 350 לחוק החברות ולנסות לבקש להוציא צו להקפאת ההליכים כנגדו, שיוצא בתנאי שהוכח שיש בו כדי לעזור ולשקם את מצב החברה. מלבד זאת, קיימת האפשרות לבקש ולערער על החלטת בית המשפט על הפירוק.
פש"ר 835/05 שלומית בר דרור נ' שוודיה חברה לבנין והשקעות בע"מ - בקשה מה-28 לספטמבר 2005 לפירוק חברה לפי העילות הקבועות בסעיף 257, כאשר החברה מתנגדת לבקשת הפירוק.
הבקשה הוגשה על רקע סכסוך של מספר שנים בעניין הסכם קומבינציה, כאשר משום שהמבקש השני הנו פסול דין, יש צורך באישור של בית המשפט שניתן כבר בשנת 1992 אומנם, אך במהלך ביצוע ההסכם התגלע סכסוך בין הצדדים.
בית המשפט המחוזי בחיפה בראשות כבוד הנשיאה בלהה גילאור החליט להורות על פירוק החברה בהתאם לבקשה שהוגשה, חרף התנגדותה, משום שהיא לא הצליחה לסתור את הטענה שהנה חדלת פירעון.
יש לך שאלות בנושא פירוק חברה? לחצו כאן לכניסה לפורום