תכליתו של הליך פשיטת הרגל לפי פקודת פשיטת רגל (נוסח חדש) תש"ם-1980 הנה לסייע מחד לנושים לקבל את החוב המגיע להם על ידי כינוס רכוש החייב וחלוקתו באמצעות הנאמן ובמקביל לאפשר לחייב תם הלב ונקי הכפיים לסיים את פרק החובות בחייו כדי לאפשר לו לצאת לדרך חדשה במטרה לשקם את מצבו הכלכלי.
לאור חשיבות ההליך, רואים המחוקק והרשות השופטת כל ניסיון לעשות שימוש לרעה בהליך זה לצורך התחמקות מתשלום חובות, או תרמית בחומרה רבה ולכן נקבע שחלק מהמצבים יהוו מעשים פליליים לכל דבר ועניין.
פרק ח לפקודה מתייחס לשורה של מעשים הנחשבים לפיה לכדי עבירות פליליות בזמן פשיטת רגל. חלק מאותן עבירות פליליות בזמן פשיטת רגל מתייחסות למעשים של הנושים, הנאמן או צדדים שלישיים ואחרים לכאלו של החייב.
סעיף 216 לפקודה מתייחס בכל תתי הפרקים שלו למחדלים ומעשים שהדין על מי שביצע אותם לאחר שניתן צו כינוס לנכסיו או שהוכרז כפושט רגל הוא מאסר של ארבע שנים.
אלו כוללים בין היתר אי גילוי לנאמן או הכונס הרשמי לגבי נכסי מקרקעין ומיטלטלין אופן השימוש בהם וכנגד איזה תמורה, אי מסירה של אותם נכסים, אי מסירת כל המסמכים, הניירות, הפנקסים והתכתובות הקשורים לנכסיו של החייב.
מלבד זאת, עבירות פליליות בזמן פשיטת רגל אחרות הן העלמה של נכסים או חובות שהחייב זכאי לפירעון שלהם אחרי שהוגשה נגדו בקשה להכרזה על פשיטת רגל או בזמן של עשר שנים ממועד הגשת הבקשה והברחה של הנכסים על ידי סילוק שלהם במרמה אחרי שהוגשה נגדו בקשה להכרזה על פשיטת רגל או תוך עשר שנים ממועד הגשתה.
בדומה, מי שמעיד בכתב בשקר שהוא נושה של פושט רגל דינו לפי סעיף 212 חודש מאסר.
סעיף 217 לפקודה קובע שלצורך הגנה בחלק מהעבירות האמורות בבתי הפרקים של סעיף 216 על החייב להוכיח שלא התקיים אצלו היסוד הנפשי של כוונה לרמות ובאחרות שלא התקיים בו היסוד הנפשי של כוונה לעבור על הוראות החוק אן להעלים את מצב הדברים.
הסמכות העניינית בעבירות אלו לפי סעיף 227 לפקודה הנה של בית המשפט המחוזי.
בחנו מתוך הארכיון המשפטי את הדיון הפלילי בעניין חפציבה, בהליך ת"פ 209/08 מדינת ישראל נ' יונה - הנאשם היה הבעלים והמנהל של חברה קבלנית שביצע לאורך השנים עבירות בכספים של החברות הציבוריות בהן הקשורות לתאגיד ובכספים של רוכשי הדירות.
הנאשם הורשע על סמך הודאתו בביצוע עבירות שונות והמאשימה הגישה לאישור בית המשפט הסדר טיעון שהושג לעניין זה בין הצדדים.
בין השאר מתייחס אחד האישומים לביצוע עבירות פליליות בזמן הליך פשיטת רגל מסוג של הברחת נכסים, כאשר הנאשם ניסה להבריח רכוש שהיה צריך להתחלק בין הנושים על ידי העברת כספים מחשבונות בנק שונים שבבעלותו, במקביל לסילוק הרכב שהיה שייך לאשתו.
בית המשפט המחוזי בירושלים בראשות כבוד השופט משה רביד קובע שהסדר הטיעון מקל עם הנאשם בכל הקשור לפיצוי הרוכשים המהווים חלק מהנושים של החייב ומגדיל את רכיב הפיצוי להם פי שניים.
שאלות? רוצה סיוע אישי? חייג/י אלינו: 072-334-1001