עשית ועמדת בתנאים שהציב לך בית המשפט, תקבל. לא עמדת בתנאים, לא תקבל. הסבר וסקירה משפטית בנושא הפטר מותנה כדרך לסיום הליכי פשיטת רגל ויציאה לדרך חדשה.
צו הפטר הוא המסמך החשוב ביותר לכל פושט רגל, הוא מסמן את סיום תקופת פשיטת הרגל ואת שחרורו של החייב מחובותיו. הפטר ניתן לאחר שהחייב סיפק את דרישות בית המשפט והוכיח כי פעל בתום לב להסדרת חובותיו. לאחר מתן הפטר החייב לא נחשב יותר כפושט רגל וההגבלות החלות על פושט רגל כגון פתיחת חשבון בנק, יציאה לחו"ל וכו' מוסרות ממנו.
החייב לשעבר חופשי להמשיך בחייו. ישנם כמה סוגים שחשוב להכיר: הפטר חלוט (גם מלא או רגיל), חלקי ומותנה שאותו נסביר מיד.
כשחייב מגיש בקשה לבית המשפט למתן צו הפטר, בית המשפט עשוי להתנות את מתן הצו המיוחל בפעולות שונות שעל החייב לבצע. מכאן מגיע המונח המשפטי הפטר מותנה.
התנאי הנפוץ ביותר הוא פריסת תשלומי החובות לנושים, ההפטר החלוט יותנה בעמידה בכל התחייבויותיו של פושט הרגל לרבות התשלומים לנושיו. שלא כמו הפטר חלוט, ההפטר המותנה לא משנה את הסטטוס של החייב והוא עדין בגדר פושט רגל וכל ההגבלות החלות על פושט רגל מכורח הדין חלות גם עליו.
חשוב לדעת ולהבחין בין שני המצבים המשפטיים שעשויים להוות סוף להליכי פשיטת הרגל שלך. ישנו לעיתים בלבול בין שני סוגי ההפטר הנ"ל וחשוב להבין את ההבדלים בין השניים.
>>> הפורום לענייני פשיטת רגל לשירותך! <<<
בעוד הפטר מותנה תקף לגבי סך חובותיו של פושט הרגל (ברוב המקרים), זה החלקי כשמו כן הוא, מתייחס לחלק מחובותיו של החייב (ראו הסבר מפורט בפסק הדין: פש"ר 176/97 י-ם).
על מנת להבין את הנושא לעומק, כמו במקרים אחרים, מומלץ לפנות ולהתייעץ עם עורך דין פשיטת רגל מנוסה.
מצב זה נוצר כאשר נמצא כי חייב פעל שלא בתום לב לגבי חובות מסוימים (או חוב אחד בלבד) אך לא לגבי סך חובותיו האחרים.
במקרה זה בית המשפט עשוי להעניק לו הפטר חלקי בלבד לחובות אותם פעל להסדיר ולהמשיך בהליך פשיטת הרגל בעניין יתר חובותיו. כמו במקרה של מתן הפטר מותנה, גם כאן החייב עדיין נחשב כפושט רגל לכל דבר ועניין עד שיוסדרו חובותיו הנותרים.
כאמור, בית המשפט רשאי להתנות מתן צו בתנאים, דוגמא טובה היא פסק דין הניתן ביולי 2012 בעניין פרופ' מוקד גבריאל, יושב ראש אגודת הסופרים לשעבר שצבר חובות כבדים בשל כישלונו בתחום ההוצאה לאור.
בית המשפט המחוזי בתל אביב העניק למוקד הפטר מותנה שיהפוך לקבוע במידה וישלם סך של כ-54 אלף שקלים לנושיו בשנתיים הקרובות.
בפסק הדין השופט חגי ברנר לקח בחשבון את גילו המתקדם של מוקד (79 שנים), את תקופת פשיטת הרגל הארוכה (9 שנים) ואת העובדה שנראה כי פעל בתום לב בכל הליך פשיטת הרגל.
בפסק בדין קבע השופט ברנר כי אם מוקד לא יעמוד בתנאים שהוצבו במסגרת הצו השיפוטי המותנה לאחר שנתיים יבוטל הליך פשיטת הרגל ונושיו יהיו חופשיים לפעול לגביית חובותיהם ממנו.
עוד בנושא: הפטר מותנה מחוב של 21.8 מיליון ש"ח קיבלת כספים לאחר קבלת הפטר מותנה? דווח לנאמן!