חוב מובטח הנו חוב לטובת נושה המוגדר כנושה מובטח בהליכי פירוק לפי פקודת החברות (נוסח חדש) תשמ"ג-2983 או פקודת פשיטת רגל (נוסח חדש) תש"ם-1980.
חוב מסוג זה מאופיין בכך שלנושה ישנה ערובה מסוג כלשהו של זכות עיכבון או שעבוד על הרכוש שהוא יכול לממש במצבים בהם החייב הופך לחדל פירעון ואין באפשרותו לעמוד בהתחייבויותיו המספקת לו בטוחה כנגד החוב.
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי!
נושים מובטחים אחרים אלו רשויות שונות שהחייב אינו מצליח לפרוע תשלומי חובה מסוימים עבורן המוגדרים בפקודת המיסים (גבייה) 1929.
יצירת חובות מובטחים נעשית על ידי רישום זכות השעבוד, העיכבון או המשכון על הנכס שנחשבות לזכויות קנייניות.
במקרה שמדובר בנכסי תאגיד רישום הזכויות לגבי נכסי המיטלטלין יעשה לפי פקודת החברות אצל רשם החברות ובמקרה של מקרקעין אצל רשם החברות ורשם המקרקעין.
לעומת זאת במקרה של יחיד רישום משכון לגבי מיטלטלין יעשה לפי חוק המשכון תשכ"ז-1967 אצל רשם המשכונות ורישום לגבי נכס מקרקעין המכונה גם משכנתא יעשה אצל רשם המקרקעין לפי חוק המקרקעין תשכ"ט-1969.
במקרה של פירוק תאגיד או פשיטת רגל אצל יחיד נעשה כינוס של כל נכסי החייב לצורך חלוקתם לפי סדר העדיפות שלהם תוך כדי שמירה על עיקרון השוויון בין כלל הנושים ובין נושים מאותה קטגוריה.
באופן זה, ככל שהנושה ממוקם גבוה יותר כך החוב שקיים כלפיו יפרע במהירות רבה יותר.
בדומה גם בקרב נושים מובטחים קיים מדרג לפיו מחולק הרכוש לצורך פירעון של אותם חובות מובטחים כאשר קיימים מספר שעבודים לגבי אותו נכס.
במקרים אלו, כאשר מדובר על נכס מקרקעין הראשונה בסדר הקדימות היא רשות המיסים שזוכה לגבות את החוב על מס הרכישה, השני הוא הגורם המחזיק בנכס המשועבד והשלישי הוא בעל השעבוד הספציפי לגבי אותו נכס.
מלבד זאת, כאשר מוגשת בקשה להכרזה על פשיטת רגל של החייב על ידי נושה מובטח, מלבד הצורך לעמוד בשאר הדרישות המפורטות בפקודה, נושה מסוג זה שיש לו למעשה חובות מובטחים צריך לפרט בבקשה שהוא מוכן לוותר על הערובה לצורך מימושה במקרה שהחייב יוכרז כפושט רגל או לצרף הערכת שווי של הבטוחה שברשותו.
קיראו בהרחבה על: חובות בדין קדימה
הבאנו כדוגמא מתוך המאגר המשפטי את הליך בש"א 12267/06 בנק לאומי למשכנתאות נ' כונס הנכסים הרשמי - ערעור של נושה על החלטה של המנהל המיוחד שהפחית את שיעורי הריבית על תביעת החוב שלו, כאשר השאלה המרכזית היא האם יחולו על הנושה המובטח שיעורי הריבית שהוסכמו בין הנושה והחוב או אלו המקסימאליים שבפשיטת רגל.
בזמן שהחלו הליכי פשיטת הרגל פנה הנושה למימוש הדירה שהייתה משועבדת לו בשתי הלוואות כאשר תביעת החוב אושרה ואם הסכום שיתקבל מהמימוש יהיה גבוה מזה שאישר המנהל יוחזר ההפרש עם הפרשי ריבית והצמדה כאשר לטענת המנהל המיוחד הריבית צריכה להיות בהתאם לפקודה.
כבוד שופטת בית המשפט המחוזי בחיפה הגברת חני הורוביץ דוחה את ערעור הנושה וקובעת שעליו לשלם את הריבית הגבוהה ביותר כפי שקבוע בפקודה וזאת כדי לאסור מצב של נשך במצב המיוחד שנוצר בפשיטת רגל.
עוד בנושא: משכון או הערת אזהרה מקנים מעמד של חוב מובטח בהליך פשיטת רגל?