בדרך כלל אנו פונים לבית המשפט כאשר מישהו חייב לנו כסף, כך שהסעד אותו אנו מבקשים, הוא פיצוי או החזר כספי. אך לעיתים אנו פונים לבית המשפט על מנת שיצהיר כי אנו בעלים של זכות מסוימת, לרבות זכות בעלות במטלטלין. לסעד מסוג זה קוראים סעד הצהרתי.
על מנת לבקש סעד הצהרתי מבית המשפט, יש להגיש תביעה הנקראת המרצת פתיחה, יחד עם תצהיר לאימות העובדות המתוארות, מידיעה אישית בלבד.
הצד השני בבקשה לסעד הצהרתי, יהיה רשאי להגיש לבית המשפט תשובה בכתב תוך 14 ימים מיום קבלת המרצת הפתיחה לידיו או בתוך 45 ימים לפני הדיון לפי המוקדם.
תכליתו של פסק דין הצהרתי היא להצהיר על זכות הקיימת לטובתנו אך לא יהיה בו כדי לחייב את הצד השני לשלם לנו סכום כסף או להעביר לרשותנו דבר מה מסוים.
ליחצו כאן לקבלת יעוץ משפטי אישי בענייני פשיטת רגל!
לדוגמא כאשר נבקש מבית המשפט שיצהיר כי מטלטלין מסוימים שייכים לנו ולא לחייב מסוים, עלינו לפנות לבית המשפט בבקשה לסעד הצהרתי ולא דרך תובענה משפטית אחרת.
עוד חשוב לציין, שלהבדיל מפסק דין רגיל המתיישן לאחר 25 שנים, החלטה הניתנת כסעד הצהרתי אינה מתיישנת לעולם.
ככל הליך משפטי אחר, גם בקשה לסעד הצהרתי הינה ניתנת לערעור בזכות, לערכאה הגבוהה יותר, אם בבית המשפט המחוזי או בבית המשפט העליון.
בקשה לסעד הצהרתי תוגש על פי הסמכות העניינית, כך שכאשר מדובר במטלטלין יהיה זה לפי שווי המטלטלין. יש לציין כי נקבע בעבר שלבית משפט לתביעות קטנות אין סמכות לדון בהמרצות פתיחה, כך שאם מדובר בנכס מטלטלין אשר שוויו נמוך, תוגש ההמרצה לבית משפט השלום הרגיל.
כאשר עיקול מטלטלין ניתן על ידי בית המשפט, הרי שאין מקום לפנות לבית המשפט בבקשה לסעד הצהרתי, שכן מתקיים הליך משפטי והדרך לתקוף החלטת עיקול היא באמצעות ערעור. לא כך הם פני הדברים כאשר עוסקים אנו בעיקול מטלטלין בעקבות חוב בתיק הוצאה לפועל.
אחד ההליכים בהם נהוג להשתמש בהמרצת פתיחה, בסיטואציות בהן רשם ההוצאה לפועל מטיל עיקול על נכסי מטלטלין המצויים בביתו של החייב שהוא מושא העיקול, אך בעצם המטלטלין שייכים בכלל לאדם אחר, זאת אומרת של צד שלישי.
במקרים כאלה הצד השלישי יפנה אל רשם ההוצאה לפועל בבקשה לעיכוב העיקול עד להכרעה בבקשה להמרצת פתיחה שתוגש בהקדם. תכליתה של המרצת הפתיחה בנסיבות כאלו, היא להצהיר כי המיטלטלין עליהם הוטל עיקול, שייכים בכלל לצד השלישי ולכן אין מקום לעקלם.
ככלל, רשם ההוצאה לפועל יעתר לבקשה ודיי בכך שתוצג לו ראשית ראיה, על מנת שיעוכבו ההליכים עד להגשת המרצת הפתיחה. יש לציין כי רשם ההוצאה לפועל, יעכב את ההליכים לכשלושים ימים ובנסיבות מיוחדות אף לפרק זמן ארוך יותר.
דוגמא לסיטואציות שכיחות שכאלו, היא במקרים בהם מוטל עיקול על נכס מיטלטלין המצוי בביתה של משפחה, כאשר מושא העיקול הוא האב או האם, אך הנכס שעליו הוטל עיקול הוא בכלל טלוויזיה המצויה בחדרו של בנו של החייב, אשר קנה אותה בכספו ולעצמו בלבד. מן הראוי לציין שזוהי סיטואציה שכיחה המתרחשת כמעט מידי יום.
במקרה שכזה, על הבן לפנות תחילה לרשם ההוצאה לפועל כדי שזה יעכב את ההליכים ולאחר שההליכים יעוכבו, יפנה בנו של החייב לבית המשפט לפי כללי הסמכות המקומית. אם למשל, שוויה של הטלוויזיה נעמד בכ-5,000 ₪ הרי שההמרצה תוגש לבית משפט השלום.
המבקש סעד הצהרתי בנסיבות אלה, יגיש את בקשתו יפרט בה את המטלטלין השייכים לו ואשר לגביהם הוא טוען לבעלות.
ככל שהצד השני לא ישיב או יחלוק על הטענות, הרי שבית המשפט יאלץ להכריע בשאלת הבעלות במיטלטלין, בין אם לאחר שמיעת הצדדים בעל פה ובין אם לאחר עיון בבקשה ובתשובה לה. לבסוף יכריע בית המשפט בבעלות מי מצויים המטלטלין.
ככל שהוכרע כן, הרי שבנו של החייב יגש להוצאה לפועל, בבקשה לבטל את העיקול על סמך המרצת הפתיחה. שכן עתה ישנה ראיה ברורה לכך שהמטלטלין אינם שייכים לחייב ולכן אין לעקלם.
מי שקיבל פסק דין המצהיר על זכויות במטלטלין, יגיש את פסק הדין לרשם ההוצאה לפועל יחד עם בקשה לביטול העיקול אשר הוטל על הנכסים הנתונים במחלוקת.
רצוי לא להמתין ולפנות לרשם ההוצאה לפועל במהירות, שכן הרשם מעכב את הליכי הגבייה לפרק זמן קצוב בלבד. רשם ההוצאה לפועל יורה על ביטול העיקול, בהתבסס על הסעד ההצהרתי אשר ניתן או לחלופין, בית המשפט יהיה רשאי בעצמו להורות על ביטול העיקול.
כאשר נגד האם הוטל צו עיקול, בין היתר על נכסים השייכים לילדיה הבוגרים, המתגוררים בביתה יחד עם ילדיהם, הורה בית משפט השלום בחיפה לבטל את העיקול על הטלוויזיה, המיטה, על מכונת הקפה ועל מכשיר האייפד.
כאשר הוטל צו עיקול על נכסיו של חייב ובין השאר נכללו גם נכסים של בנו אשר נמצאו בביתו של האב עקב נסיעה ממושכת של הבן לחוץ לארץ, הורה בית המשפט על זכויותיו של הבן של החייב, כאמור על כל המטלטלין אשר נמצאו במחסן המצוי בדירת אביו החייב.
באופן כללי המרצת פתיחה מצהירה על זכות הקיימת כלפי כולי עלמא, כך שככל שקיים פסק דין כזה הרי שהוא מחייב בפני כולם.
לקבלת סיוע אישי חייג/י כבר עכשיו: 072-334-1001