בעלי עסקים ואף אנשים פרטיים הנקלעים לקשיים פיננסיים, חובות ובעיית תזרים מזומנים יוכלו לפנות למספר אפיקי פתרון, אחד מהם הוא שעבוד נכס בתמורה להלוואה / אשראי או כבטוחה להחזר חוב.
השעבוד הספציפי הוא צורה אחת של שעבוד המקובלת הן בעולם העסקי והן במגזר הפרטי. מה היתרונות של שעבוד ספציפי? באילו מקרים ניפגש בשעבוד מסוג זה? על כל אלה ועוד בסקירה שלפניכם, כולל דוגמאות מתוף פסיקת בית המשפט.
בכל שאלה נוספת, כנושה ו/או חייב, אנו ממליצים לפנות לקבלת יעוץ משפטי אישי באמצעות עורך דין המתמחה בנושאי פשיטת רגל. כמו כן תמצאו באתר פורום מקצועי, שבמסגרתו ניתן להעלות שאלות ולקרוא בנושא השעבוד הספציפי ותכולתו במקרים מגוונים.
שעבוד ספציפי המכונה גם שעבוד קבוע מתייחס לשעבוד של נכס ספציפי של החברה כמו רכב, אגרות חוב, מבנה או מקרקעין. השעבוד חל על נכס מסוים, מוגדר וידוע של החברה ונכנס לתוקף מיום רישום השעבוד.
לחברה שרשמה שיעבוד ספציפי על נכס כלשהו מנכסיה לטובת הנושים להם החברה חייבת כספים, אסור למכור את הנכס ללא הסכמת בעל השעבוד.
במידה ונעשה שעבוד ספציפי של נכס הנמצא בבעלות החברה ולא הייתה יכולת לעמוד בתשלומי החוב, בעל שעבוד ספציפי יהיה הראשון בתור לגביית חוב בזמן פירוק החברה.
לאומת סוגים אחרים של שעבוד כגון שעבוד צף, השעבוד הספציפי מעניק לנושה ביטחון רב יותר ועל כן הוא יאות להעניק אשראי / הלוואה בקלות רבה יותר.
עבור הלווה המשמעות היא סיכוי גבוה יותר לקבל הלוואה / אשראי לצורך המשך ניהול עסקיו. עם זאת, החיסרון של שעבוד קבוע הוא שלא ניתן למכור את הנכס המשועבד ויש בכך הגבלה מסוימת עבור בעליו.
קיראו בהרחבה על: חובות מובטחים
בשוק הישראלי קיימות חברות רבות המחליטות לפנות לאפשרות של שעבוד ספציפי בעקבות קשיים כלכליים כמו חברות ליסינג או חברות בנייה למשל.
רוב חברות הליסינג פועלות באופן ידוע מראש הכולל רכישה של מספר רב של רכבים באמצעות שעבוד של אותם רכבים. חברות בנייה לעומת זאת פועלות באופן קצת שונה בכך שהן משעבדות את הקרקע ולא את המבנה שנמצא בתהליך בנייה.
שעבוד ספציפי יכול להיות רלוונטי גם עבור חברה בעלת אגרות חוב, כך שבמידה ונוצרים חובות כספיים, יכולה החברה לעבור תהליך שעבוד למטרת החזר החוב לבעלי אגרות החוב. יש לשים לב שכאשר מדובר בנכס מקרקעין, שעבוד חייב להיות רשום בלשכת הטאבו.
במגזר הפרטי, השעבוד הספציפי נהוג כאשר הלווה אינו יכול לקחת הלוואה במסגרת אחרת ולרוב כאשר הגיע לתקרת מסגרת האשראי שלו בבנק. במקרים אלו, בנקים נאותים לעיתים לשעבד נכס מסוים כגון דירה, רכב, חנות וכדומה בבעלותו של הלווה בתמורה למתן הלוואה.
הלווה יוכל בעזרת הכספים שהוא קיבל להתמודד עם נושים אחרים. יש לציין כי במקרים אלו ההלוואה היא ככל הלוואה אחרת, כלומר חלה עליה ריבית, החזרים חודשיים, קנסות במקרה של אי תשלום ההלוואה וכן הלאה.
השעבוד 'מתנהג' ככל ערובה אחרת להלוואה וחלים עליו כל ההגבלים הנהוגים בשעבוד לרבות איסור מכירתו של הנכס המשועבד ללא אישור המשעבד - במקרה זה הבנק.
לאורך השנים דנו בתי המשפט בערכאות השונות במשמעותו החוקית של המושג. בחרנו מתוך המאגר המשפטי כמה מראי מקום, שמעיון בהם ניתן להבין יותר עוד עמדתו של בית המשפט בנושא מחלוקות בין חייבים ונושים, בכל הנוגע לתוקפו של השעבוד הצף.
להלן רשימת פסקי דין רלוונטיים:
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי וליווי אישי של עורך דין