בעיתונים היומיים ובמהדורת הלילה של חדשות הכלכלה אנו שומעים לא פעם כי חברה כזאת או אחרת נקלעה לקשיים כלכליים והגיע למצב של פשיטת רגל. למעשה, המונח פשיטת רגל של חברה הוא מונח שגוי ואילו המונח המדוייק הוא פירוק חברה שהגיע לחדלות פירעון.
פשיטת רגל היא הליך משפטי שנפתח כנגד גורם, אדם פרטי, עסק או חברה, שהגיע למצב של חדלות פרעון ואינו מסוגל בעתיד הנראה לעין לשלם את החובות העומדים כנגדו. במקרה של חברה למעשה לא מדובר בפשיטת רגל (הליך זה שמור לאנשים פרטיים) אלא בהליך של פירוק.
פירוק הוא תהליך משפטי המביא למעשה לסיום קיומה של חברה שאינה מצליחה מבחינה כלכלית וצוברת חובות שהיא אינה יכולה לשלם. מטרת התהליך היא מימוש כל נכסיה הנותרים של החברה במטרה להחזיר לפחות חלק מהחובות שלה ולבסוף פטירת בעליה מהאחריות והחובות הנותרים ומחיקת החברה כיישות עסקית ומשפטית.
פשיטת רגל היא תהליך שמתבצע במצב בו גורם פרטי או חברה מגיעים למה שמכונה חדלות פרעון. חדלות פרעון (אי סולבנטיות) היא מצב שבו אדם או חברה אינם מסוגלים מבחינה כלכלית להחזיר חובות שצברו ועומדים כנגדם.
חדלות פרעון יכולה להגרם מכמה סיבות שונות אך המשותף לכולם היא צבירה של התחייבויות כספיות העולות על יכולת ההכנסה והנכסים של החייב כך שאין לו יכולת ריאלית לעמוד בהחזר החובות שלו.
במצב כזה ישנם מספר אפיקי פעולה אפשריים העומדים בפני בעל החוב כמו גם הנושים שלו.
דרך אחת היא לנסות להגיע להסדר חובות מחוץ לכתלי בית המשפט במסגרתו מוכנים הנושים לפרוס או להפחית את החוב כאשר הם משתכנעים שזו הדרך היחידה לקבל לפחות חלק מכספם לפני התחלת תהליכי פשיטת רגל.
במצב בו כלו כל הקיצין ולא ניתן להגיע להסדר יכול בעל החוב עצמו או אחד מנושיו לפנות לבית המשפט בבקשה להתחלת הליכי פשיטת רגל או פירוק החברה.
משמעותו של תהליך זה היא מצד אחד הגנה על החברה מפני תביעות והליכים משפטיים ומצד שני כינוס נכסיה במטרה לממשם למטרת החזר חלקי לפחות של החובות העומדים כנגדה.
כאשר חברה מגיעה למצב של חדלות פרעון ולא ניתן למצוא אפיק פתרון אחר שאינו כרוך בהליך משפטי פונה בעל החברה או מישהו מנושיה אל בית המשפט בבקשה להתחיל בהליכי פשיטת רגל ופירוק של החברה.
כאמור, במקרה של חברות מדובר בהליך של פירוק חברה ולא של פשיטת רגל. כאשר בית המשפט מתרשם כי אכן יש לכך הצדקה הוא יכול להוציא צו פירוק שמשמעותו הקפאת כל ההליכים העומדים כנגד החברה וכן הגבלות על יכולתה להתנהל עם נכסיה. כונס נכסים מבצע הערכה של מצב ושווי החברה ובשלב הבא ממונה מפרק לחברה שתפקידו לממש את נכסיה הנותרים ולמסור מה שניתן לידי הנושים השונים של החברה.
לאחר השלמת תהליך מימוש נכסי החברה ותשלום חובותיה עד כמה שניתן, בית המשפט מוציא צו המורה על חיסול סופי של החברה ופטירת בעליה מכל חוב וטענה משפטית כלפיהם.
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי מעורך דין מנוסה