רשת מגה לאן? מהו המצב המשפטי הנוכחי שאליו הגיעה החברה ולאן פניה מועדות בכל תרחיש אפשרי? רשת מגה הינה רשת השיווק הקמעונאי השניה בגודלה בישראל, אשר מעסיקה כ-3,500 עובדים, מכאן חשיבותה הרבה למשק הישראלי.
כידוע, החברה נאבקת מזה חודשים על עתידה. עד כה ללא הועיל, למרבה הצער. סך כל החובות של הרשת נכון לחודש ינואר 2016 עומדים על 1.3 מיליארד ₪.
כבר במהלך חודש יולי 2015 אישר בית המשפט המחוזי בלוד הסדר חוב לחברה אשר כלל ארבעה תתי הסדרים שונים עם נושיה:
למרות האמור החברה לא הצליחה לעמוד בפועל בהסדר חוב זה.
בשלהי שנת 2015 חלק מהספקים הקשיחו את עמדותיהם והודיעו לחברה כי הם יספקו לה סחורות מעתה ואילך בעבור תשלום במזומן בלבד. ספקים אחדים עיכבו ועצרו אספקת סחורה לרשת, דבר אשר מנע את המשך הפעלתה של החברה במתכונתה הנוכחית.
המהלכים המהירים להכנסת משקיע לחברה והמו"מ שנוהלו עם רוכשים פוטנציאלים לא עלו יפה בלוח הזמנים שנוצר.
כתוצאה מכך החליטה הנהלת החברה להגיש בקשה דחופה להקפאת הליכים, אשר התקבלה על ידי בית המשפט המחוזי בלוד ביום 18.1.2016.
כאן המקום להבהיר כי מטרת צו הקפאת הליכים הינה להקפיא את כל ההליכים המשפטיים כנגד החברה למשך תקופה מוגבלת, וזאת על מנת לאפשר לחברה להבריא ולהשתקם במהלך תקופה זו, ולהגיע להסדר עם נושיה.
המשמעות המיידית לטווח הקצר של צו הקפאת ההליכים, הינה שרשת מגה קיבלה הגנה זמנית מכל נושיה, לרבות הספקים והבנקים ואלה יהיו מנועים מלנקוט בצעדים משפטיים נגדה.
לטווח הרחוק יותר, הקפאת ההליכים נגד החברה מהווה למעשה אחד מהשלבים להבראת החברה:
הקפאת ההליכים נועדה לאפשר לחברה להשקיע את מיטב ומירב מאמציה בתוכנית ההבראה שלה על מנת להגיע להסדר עם נושיה, וזאת מבלי שהיא תצטרך להתמודד עם תביעות והליכים למימוש נכסיה מצד נושיה.
כלומר, הקפאת ההליכים נועדה לתת לחברה מרווח נשימה, מעין שקט תעשייתי, שבמהלכו היא תוכל לנסות להשתקם ולהסדיר את חובותיה מבלי להיות נתונה ללחצי הגביה מצד נושיה.
יחד עם זאת יודגש כי כאשר בית המשפט דן בבקשה למתן צו להקפאת הליכים, עליו לשקול לא רק את האינטרסים של החברה, אלא עליו לשקול ולאזן בין אינטרסים מנוגדים של גורמים רבים נוספים חוץ מהחברה עצמה וביניהם בעלי המניות של החברה, נושיה המובטחים של החברה, לרבות הבנקים, נושיה בדין קדימה של החברה, נושיה הרגילים של החברה, עובדי החברה ולקוחותיה.
לפיכך יובהר כי בית המשפט יורה על מתן צו להקפאת ההליכים רק במידה והוא שוכנע שאכן יש בצו כדי לסייע להבראת החברה, באופן לפיו היא תוכל להגיע להסדר נאות עם נושיה.
לעומת זאת, הצו לא ינתן במידה ובית המשפט ימצא כי לא קיים סיכוי ממשי לפיו החברה תבריא, כך שהמדובר בדחיית הקץ בלבד, באופן לפיו פירוק החברה יהיה בלתי נמנע בדיעבד.
במסגרת הדיון בבקשה להקפאת הליכים, טענה מגה כי מדובר בבקשה דחופה שמטרתה לנצל את קופת המזומנים והמלאי הקיים ברשת על מנת להפעיל אותה כעסק חי עד למכירתה. כמו כן, הבקשה נועדה לשמור על זכויות מגה בנכסי הנדל"ן שהיא שוכרת ולאפשר מכירה מהירה של כל המלאי הקיים ברשת ובמחסנים, במחירי עלות לצרכן.
עוד טענה מגה כי במהלך חודשים שחלפו ממועד הסדר החוב מיולי 2015 היא כבר החלה לעבור תהליך הבראה משמעותי, כך שחודשים אלה לא בוזבזו לשווא. החברה טענה כי במסגרת תהליך ההבראה היא ביצעה,בשיתוף עם העובדים מהלכי התייעלות דרמטיים רחבי היקף וחסרי תקדים בענף הקמעונאות, הרבה מעבר למה שתוכנן בתוכנית ההבראה המקורית שלה.
בין מהלכים אלה ציינה מגה סגירה של 55 סניפים במקום 32 הסניפים שעליהם סוכם בתחילה, פיטורי 2,500 עובדים לעומת הסיכום הראשוני על פיטורי 1,200 עובדים, צמצומים דרסטיים במרכזים הלוגיסטיים ובהנהלה וכן התחלת ארגון חשיבה מחדש של כל פעילותה.
בנוסף החברה גם הכינה תוכנית הפעלה שתאפשר לכל עובדי מגה לחזור בינתיים לעבוד, בהנחה שהמדפים של מגה יתמלאו בסחורה. הפעם, בניגוד לפעם הקודמת, כל מי שיספק מוצרים למגה יהיה מובטח מבחינת תשלום התמורה, כך שלא יהיה חשש שהמוצרים לא ישולמו.
החברה ביקשה צו הקפאת הליכים ל-60 יום. עמדת הכנ"ר תמכה במתן צו הקפאת הליכים ל-30 יום.
בסופו של הדיון קבע בית המשפט כי הוא נענה לבקשה לצו להקפאת ההליכים, אם כי ל-30 יום בלבד וכן מינה לה 3 נאמנים: רו"ח גבי טרבלסי, עורך דין אהוד גינדס ועורך הדין אמיר בר טוב.
בית המשפט קבע כי תפקידם של הנאמנים יהיה לנסות לשקם את החברה ולהביא למכירתה, אם ביחידה אחת ואם במכירה בחלקים של סניפים. הנאמנים ישימו לנגד עיניהם את שימור מקומות העבודה של העובדים, ושיקול זה ינחה אותם וגם את בית המשפט בבוא העת.
ועד עובדי מגה מסר בתגובה כי הוא מקווה שהנאמנים יפעלו בהתאם להנחייה שנתן להם בית המשפט, לפיה עליהם לפעול לכך שהחברה תימכר בשלמותה וזאת על מנת לשמור על מקום עבודתם של 3,500 עובדים וכי במידה שהנאמנים ינסו למכור את החברה שלא בשלמותה, אלא בחלקים, הם יתנגדו לכך בכל כוחם.
נכון לכתיבת מאמר זה, יומיים לאחר מתן הצו להקפאת ההליכים למשך החודש הקרוב, על הנאמנים לנהל את הרשת במהלך חודש זה בהתאם לתוכנית הפעלת הרשת שהוגשה לבית המשפט, וזאת עד למציאת רוכש לחברה. בנוסף, יהא עליהם להגיע להסדר חוב מוסכם עם הנושים, אשר יוגש אף הוא לאישור בית המשפט.
לטענת מגה, קיימת אפשרות ממשית לגבש הסדר חוב מתקבל על הדעת וכי ברשת מגה בעיר ישנו פוטנציאל רווח מהותי, כך שלא נותר אלא לקוות שטענות אלו אכן תתגשמנה במציאות, הלכה למעשה.
עם זאת יצויין כי כל הניסיונות למכור את רשת מגה עד כה כשלו, וזאת בשל הצורך למצוא פתרון לחובותיה העצומים.
אין חולק כי שיקום החברה מכירתה לבעלים חדשים, והמשך פעילותה העסקית והעלאתה על פסים רווחיים, עדיפים בהרבה על פני פירוקה.
צו הקפאת ההליכים למשך 30 יום שניתן למגה ביום 18.1.2016 נועד, איפוא, לתת לה פסק זמן המקנה לה הגנה זמנית מפני נושיה, במטרה להשתקם ולהגיע להסדר נושים, אשר יאפשר את המשך פעילות החברה.
לשם כך על החברה למצוא רוכש אשר יזרים הון משלו לחברה, ויאפשר לה להשתקם ולהגיע להסדר כלשהו עם נושיה.
רצוי מאד גם שהחברה תימכר לאותו בעלים חדשים בשלמותה, וזאת על מנת לשמור ככל הניתן על מקום עבודתם של 3,500 עובדיה הנוכחיים.
במידה והחברה לא תצליח חלילה להשתקם ולא תצליח להגיע להסדר עם נושיה, עלול הדבר להוביל לפירוקה ולפיטוריהם של עובדיה, דבר שכל הגורמים הנוגעים בדבר מקווים מאד להימנע ממנו.
שאלות? פנה/י לשיחה עם עורך דין: 072-334-1001