במסגרת תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל, תשכ"ז-1967, אשר נכנס בעיקרו לתוקף ביום 16.5.2009, נערכה שורה ארוכה של שינויים בחוק, וזאת במטרה להגביר את יעילות הגבייה של מערכת ההוצאה לפועל, תוך שמירה על מידתיות ואיזון בין זכויות הזוכים לבין זכויות החייבים.
במסגרת הגברת יעילות הגבייה של מערכת ההוצאה לפועל הוקמה בין היתר, יחידת המסלול המקוצר, וזאת בהתאם לפרק א1, סעיפים 20א-20י, לחוק ההוצל"פ, וכן תקנות 101א-101ה לתקנות ההוצל"פ.
יחידת המסלול המקוצר פועלת באופן אקטיבי ומיוזמתה לגביית החוב עבור הזוכים, כמעט ללא צורך במעורבות הזוכים. הזוכה לא צריך לבצע כמעט שום פעולה לאחר פתיחת תיק ההוצאה לפועל, הואיל ורשמי ההוצאה לפועל ומזכירות המסלול המקוצר נוקטים את ההליכים הנדרשים ומיוזמתם.
בעת פתיחת תיק הוצאה לפועל הזוכה רשאי לבחור לפי שיקול דעתו בין המסלול הרגיל לגביית החוב, לבין המסלול המקוצר. עם זאת, במידה והזוכה בחר במסלול המקוצר, הוא רשאי בכל עת להעביר את גביית החוב למסלול הרגיל, ובמקרה כזה יסתיים הטיפול במסגרת המסלול המקוצר.
המסלול המקוצר הוקם לאור הצורך לסייע לצדדים לנהל את התיק באופן קצר בזמן, ללא בירוקרטיה ובעיקר תוך שמירת החוב קרוב ככל האפשר לקרן, מבלי שיתווספו לו הוצאות רבות, לרבות בגין גביית שכר טרחה שמנפחות את החוב, לעיתים אף מעבר לקרן.
בנוסף, המסלול המקוצר הוקם גם לאור ההבנה שזוכים שאינם מיוצגים מתקשים להניע הליכים בתיק וזאת מסיבות שונות: חוסר הבנה של הכלים השונים העומדים בפניהם, קושי לממן את ההוצאות הכספיות לשם ניהול התיק, הצורך התכוף לטפל בתיק, להגיש בקשות, ולהתעדכן במצבו וכן קושי להגיע בכל פעם ללשכה לשם טיפול בתיק.
אותם זוכים למעשה הרימו ידיים בשלב מסוים והעדיפו לוותר על חובם כדי להימנע מהקשיים האלו.
המסלול המקוצר פותר בעיות אלו מאחר שכל התנהלות הגבייה בתיק נעשית על ידי רשמי ההוצאה לפועל ומזכירות המסלול המקוצר ומיוזמתם.
מזכירות המסלול המקוצר אחראית לטיפול בתיק משלב פתיחתו, דרך ביצוע מסירת האזהרה, נקיטת הליכים, העברת הכספים שהתקבלו לזוכה ועד לסגירת התיק. מנגד מתאפשר לזוכה להגיע להסדר עם החייב ולקבל ממנו כספים, כך כל שהוא נדרש לעשות זה להודיע למסלול המקוצר על ההסדר.
כתוצאה מכך אין חובה בניהול התיק על ידי עורך דין המתמחה בהוצאה לפועל ועל כן הזוכים אינם מקבלים שכר טרחה בתיקים לביצוע שטר ו/או מימוש פסק דין. המשמעות היא שכל שקל שמשלם החייב מגיע לחשבון הבנק שימציא הזוכה, ללא צורך בתשלום שכר טירחה לעורך דין המייצג בתיק או אחוזים מתוך הגבייה.
בתיקי תובענות בסכום קצוב רשאי הזוכה לקבל שכר טרחה אך עבור 20 תיקים בלבד.
שאלות? פנה/י לשיחה אישית עם עורך דין: 072-334-1001