הנאמן ליישום הליכי חדלות פרעון של תאגיד במסגרת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018 הינו אחד התפקידים החשובים והמרכזיים לפי חוק זה.
הנאמן ממונה לתפקידו על ידי בית המשפט עם מתן הצו לפתיחת הליכים, וכפוף להוראותיו והנחיותיו. כך מדגיש סעיף 41 לחוק. כלומר, הנאמן איננו משמש כנציג התאגיד או נושיו, אלא פועל מטעמו של בית המשפט, ומשמש כזרועו הארוכה.
במסגרת תפקידו, על הנאמן לפעול לפירוק התאגיד או להפעיל את התאגיד לשם שיקומו הכלכלי, בהתאם לצו פתיחת ההליכים. כך קובע סעיף 42 לחוק.
בנוסף, עליו להכריע בתביעות החוב. להכרעה בתביעות החוב יש מקום מרכזי בהליכי חדלות הפירעון, מאחר והיא זו שקובעת את היקף זכותו של כל נושה. כמו כן, על הנאמן לפעול לכינוס נכסי קופת הנשייה וניהולם. כלומר, עליו לאתר ולאסוף את כל נכסי התאגיד כדי שהם יעמדו לפירעון חובותיו של התאגיד ולנהלם באופן שישיא את ערכם עד לסיום ההליכים.
אם בית המשפט הורה על פירוק התאגיד, על הנאמן לפעול גם למימוש נכסי קופת הנשייה ולחלוקתם בין הנושים, בהתאם לסדר הנשייה.
אם בית המשפט הורה על הפעלת התאגיד לשם שיקומו הכלכלי, על הנאמן לגבש את הדרך המיטבית לשיקומו ולפעול ליישומה.
עם מינויו של הנאמן עוברות לידיו כל הסמכויות שהיו נתונות לאורגנים ונושאי המשרה של התאגיד, ועליו להשתמש בהן במידה הדרושה לו לשם מילוי תפקידו, כאמור בסעיף 43 לחוק. במקביל, קובע סעיף 46 לחוק כי כל נושאי המשרה של התאגיד נדרשים לסייע לנאמן ולשתף עמו פעולה, ככל הדרוש למילוי תפקידו.
הנאמן גם רשאי לדרוש מכל מי שהיה נושא משרה בתאגיד להגיש לו דו"ח על מצב עסקי התאגיד, אשר יפרט את כל נכסי התאגיד, חובותיו והתחייבויותיו, פרטי זהותם של הנושים, וכן כל מידע אחר שדרוש לנאמן לשם מילוי תפקידו.
ככלל, היקף סמכויותיו של הנאמן מאפשר לו לקבל כל החלטה בנוגע לתאגיד, ואף לקבל החלטות ולקחת סיכונים שעלולים לפגוע בנושים.
יחד עם זאת, ישנן סמכויות מסויימות אותן הנאמן רשאי להפעיל אך ורק בכפוף לאישור בית המשפט. מדובר בפעולות מהותיות שיכולות להיות להן השלכות ניכרות על עתיד התאגיד, נושיו ועל הסיכוי שהליכי חדלות הפירעון יגשימו את מטרתם.
עם זאת, וכדי שלא לסרבל את עבודתו של הנאמן יתר על המידה, סעיף 44(ב) לחוק קובע כי אישורו של בית המשפט יכול להינתן לא רק לפעולה אחת ספציפית, אלא גם לסוג מסויים של פעולות, וזאת כדי לאפשר לנאמן את חופש הפעולה והגמישות הנחוצים לו לשם ביצוע תפקידו.
הסמכויות שטעונות אישור בית המשפט מצויינות בסעיף 44(א) לחוק, וזאת כמפורט להלן:
סמכויות נוספות של הנאמן:
הנאמן גם רשאי לפנות מיוזמתו לבית המשפט, ולהגיש לו בקשה למתן הוראות בכל עניין הנוגע למילוי תפקידו והפעלת סמכויותיו לפי החוק, וזאת כאמור בסעיף 45 לחוק.
במידה ומדובר בבקשה שאינה נוגעת לתביעות חוב ואשר יכולה להשפיע על צד שלישי שאינו התאגיד או הנאמן, בית המשפט ידון בבקשה רק במידה והתקיימו כל התנאים המצטברים הבאים:
גם הנאמן עצמו איננו חסין מביקורת בית המשפט. לפיכך, כל מי שנפגע או עלול להיפגע מהחלטה, מעשה, או מחדל של הנאמן, רשאי לפנות לבית המשפט בבקשה לבטל או לשנות את ההחלטה או את הפעולה של הנאמן, או לתת כל הוראה אחרת שיראה לנכון.
כך קובע ומסביר סעיף 54 לחוק חדלות פירעון.
במסגרת תפקידו, הנאמן מחוייב להגיש דו"ח תקופתי לבית המשפט ולממונה, בו עליו לפרט את כל הפעולות שהוא ביצע במסגרת תפקידו וכן את נכסי קופת הנשייה, תביעות החוב שאישר, ותביעות חוב תלויות ועומדות. כך קובע סעיף 53 לחוק.
הדו"ח יוגש לפחות אחת לשנה, או בתדירות גבוהה יותר לפי הוראת בית המשפט או הממונה. בית המשפט והממונה רשאים להורות לנאמן גם להגיש דו"ח מיידי לגבי אירוע ספציפי שנוגע להליכי חדלות הפירעון.
הממונה גם רשאי לקבוע הוראות לגבי דו"חות הנאמן ולרבות לגבי אופן עריכתם, הפרטים שייכללו בהם וגם זכות העיון בהם.
הנאמן יכול לסיים את תפקידו לפי שתי חלופות: במהלך כהונתו או עם סיום כהונתו.
הפסקת כהונה
לפי סעיף 55 לחוק: בית המשפט רשאי להפסיק את תפקידו של הנאמן במהלך כהונתו, ובמקרה כזה עליו למנות נאמן אחר תחתיו.
הפסקת הכהונה יכולה להיעשות מיוזמת בית המשפט עצמו, או לפי בקשת בעל עניין בהליכי חדלות הפירעון, ואף לבקשת הנאמן עצמו, וזאת בהתקיים אחד מהתנאים הבאים: הנאמן אינו ממלא את תפקידו כראוי; נבצר מהנאמן למלא את תפקידו דרך קבע; חדל להתקיים בנאמן תנאי מהתנאים שנדרשו למינויו.
החלטת בית המשפט על הפסקת כהונתו של הנאמן תינתן לאחר שקיבל את עמדת הממונה בעניין זה, וכן ולאחר שהוא נתן לנאמן הזדמנות להשמיע את טענותיו.
סיום כהונה
לפי סעיף 56 לחוק: במידה והנאמן סיים לבצע את תפקיד, עליו להגיש לבית המשפט ולממונה דו"ח מסכם של פעילותו.
על בית המשפט לקבל את עמדת הממונה לדו"ח, ובמידה והוא נוכח שהנאמן אכן סיים את תפקידו, הוא יורה על סיום כהונתו של הנאמן.
במידה ובית המשפט הורה על חיסול התאגיד כאמור בסעיף 99 לחוק, עליו לוודא קודם לכן שחיסול התאגיד אכן נרשם במרשם החברות או השותפויות, לפי העניין. עם סיום כהונתו, על הנאמן לשלוח לרשם החברות או רשם השותפויות הודעה על סיום כהונתו.
קראו בהרחבה: חוב וחוב עבר לפי חוק חדלות פירעון