המחאות החברתיות מעלות לתודעה את הייאוש והמצוקה בה מרבית הציבור נמצא כתוצאה מהמצב הכלכלי שמידי פעם הינו קשה במיוחד.
הרעת המצב הביטחוני רק העמיקה את התחושה כי שינוי לא יהיה בקרוב. במצב זה אנשים רבים נקלעים להפסדים וחובות כספיים הפוגעים ברווחה האישית עד לכדי לחץ, חרדה ומתח בלתי פוסקים.
מצב כלכלי נקשר עם ביטחון ותחושת יציבות. בחברה המערבית כסף נקשר גם למעמד חברתי והגשמה עצמית ועל כן כאשר נקלעים למשבר כלכלי לא פעם מתלווה לחרדה הקיומית תחושת אכזבה והרגשה שהקרקע נשמטת מתחת לרגליים.
ממצאים מחקריים מראים כי אנשים עשירים אינם יותר מאושרים, אולם מי שסובל ממצוקה כלכלית חווה תחושות של לחץ נפשי, חרדה וחוסר ביטחון המפחיתים את תחושת האושר.
נמצא כי אנשים אלו אף יטו יותר לחלות בשל סיבות שונות, בין השאר פגיעה במערכת החיסונית ויסבלו מעצבנות וחרדה.
נראה כי כסף מהווה רשת ביטחון, נמצא כי אנשים המתקשים לסגור את החודש, אך מצליחים להפריש סכום קטן לתכנית חיסכון משפרים את מצבם הנפשי. כנראה שידיעה שיש סכום כסף קטן ליום גשום מקטינה את רמת החוסר וודאות ומהווה רשת ביטחון קלה.
נמצא כי רמות הלחץ הנפשי עולות ככל שהמצב הכלכלי יותר קשה. אדם שצבר חובות יסבול מלחץ נפשי גבוה יותר מאשר אדם המתקשה לסגור את החודש.
לחץ נפשי מתעורר כאשר קיימים פערים בין דרישות המציאות למשאבים הנפשיים. כאשר אנו חשים שהמשאבים שלנו להתמודדות יעילה אינם עומדים בקנה אחד עם הדרישות שהסביבה מציבה עלולות להופיע תחושות של לחץ נפשי.
לחץ ומתח נפשי יכולים להתעורר גם לנוכח מצבים הגורמים לנו לחוסר ידיעה. כאשר אנחנו לא יודעים מה לעשות בגלל הלחץ של הבנק, מתקשים להבין מדוע המצב הוא כפי שהוא מול נושים, או לא יודעים מה יקרה - תהיה נטייה יותר להלחץ.
לחץ נפשי הנמשך לאורך זמן וללא הקלה עלול להוביל למשבר נפשי ולפגוע בתפקוד ובמערכות גופניות רבות. במקביל, הלחץ עלול לגרום למגוון של בעיות רפואיות שהנפוצות הן נדודי שינה, כאבי ראש כרוניים, בעיות במערכת העיכול, עלייה בלחץ דם, ושחיקה של מערכת החיסון.
בהיבט הנפשי לחץ עלול לגרום לירידה בריכוז, סף תסכול נמוך, עצבנות, קושי תפקודי, תסמיני חרדה וכאשר מדובר בלחץ מתמשך עלול להתפתח משבר דכאוני.
איכות חיים נפשית מושפעת לרוב משלושה גורמים מרכזיים: המזג או הטבע של האדם, תנאי הסביבה בה הוא חי, ואופן ההתמודדות שלו עם תנאים אלו.
בעוד תנאי הסביבה לא תמיד ניתנים לשליטה, אופן ההתמודדות ניתן ביתר קלות לשינוי ויכול להקל על תחושת המצוקה.
על מנת שניתן יהיה להתחיל בהתמודדות עם משבר כלכלי יש להודות במצוקה. בחברה המערבית לכסף יש השפעה רבה על סטטוס חברתי והודאה בקשיים כלכליים יכולה להיות מלווה בבושה.
מחקר משנת 2012 מצא כי דאגה ממצב כלכלי מהווה גורם עיקרי להופעת דיכאון וחרדה באוכלוסייה הבוגרת בישראל. חשוב לזכור שגם אם זה נושא לא מדובר בסביבתכם, הרבה אנשים נמצאים במצב שלכם.
תחושת לחץ נוטה להתגבר כאשר הציפיות שיש לנו מעצמנו אינן עומדות בקנה אחד עם היכולת להגשים אותן.
יש להבין האם הערכת המצב היא נכונה. האם החובות הכלכליים נובעים מכך שחסר לנו כסף לצורך קיומנו הבסיסי, או מכך שהצבנו לעצמנו רף דרישות ורמת חיים גבוהה?
מצב כלכלי קשה גורם למצוקה נפשית, אך מנגד כסף לא קונה אושר. חובות כלכליים מאפשרים לבחון את סדרי העדיפויות ולמקד את הפוקוס בתחומים כמו משפחה, חברים, פעילות גופנית או החלפת משלח יד.
לפעמים משבר יכול להוות הזדמנות להתארגנות מחודשת שתוביל לשינוי חיובי.
ככל שיש יותר כסף, עולה השאיפה לעלות באיכות החיים ואיתה החובות. אנשים רבים מרגישים שהם צריכים כסף כדי שיאפשר להם לקנות הנאות או לעמוד בסטטוס חברתי שאינם באמת מביאים תועלת לאושר ולאיכות החיים.
הרבה מהמחויבויות הכלכליות אינן באמת הכרחיות וויתור עליהן מאפשר מרווח נשימה.
כאשר החובות הכספיים דוחקים, כדי לבחון אלו מהדאגות שלנו הן מגורמים הניתנים לשליטה. קשיים כלכליים אינם תמיד ניתנים לשינוי על ידינו.
לאף אחד אין יכולת לשלוט על המצב במשק, גובה המיסים או החלטת מקום העבודה על מספר מפוטרים. עדיף להשקיע את המשאבים הנפשיים להתמודדות עם מה שניתן לשינוי על ידנו.
כאשר נקלעים לחובות כלכליים יש תחושה קשה של אובדן ביטחון ונטייה לדאוג יתר על המידה לגבי העתיד.
מומלץ למקד את תשומת הלב בהווה, זה מסייע למצוא דרכי פעולה יעילים לצורך יציאה מהמשבר ומפחית את כמות התסריטים הרי האסון שנוטים לדמיין המובילים לסף חרדה הפוגע בתפקוד העכשווי.
גם אם התחושה הנוצרת היא כי זה אתה מול העולם, חשוב לדעת כי מערכת המשפט והרווחה בישראל מסייעת בהתמודדות עם קשיים כלכליים. ישנם תקנות וחוקים המקלים על הסדר חובות ופריסת תשלומים המאפשרים המשך קיום חיים שוטף לצד החזרת החובות.
למרות המצב הנפשי ו"הבוק בבנק" צריך לשכור עורך דין המתמחה בתחום ולהתמודד מול המציאות. במקביל, מאד חשוב לא להתבייש ולשתף את הסביבה הקרובה, תמיכה חברתית יכולה מאד לחזק בעת משבר. לא לפחד לשתף את בני המשפחה במצב.
הם ככל הנראה מרגישים את המצוקה שלכם, ושיתופם יכול לאפשר להם להביע דאגות וחששות, ולהתגייס לטובת ההתמודדות עם המשבר.
במידה והלחץ הנפשי גבוה לא להסס לפנות לעזרה מקצועית. במידה והבריאות או יכולת התפקוד נפגמת מומלץ לפנות לפסיכיאטר שיתאים טיפול תרופתי אותו ניתן לקחת באופן זמני.
בעת התמודדות עם משבר יש חשיבות רבה לנקיטת פעולות והחלטות באופן לוגי, מושכל ואחראי. כאשר סף החרדה גבוה יכולת זו נפגמת ויש לנקוט בכל האמצעים כדי לחזור לתפקוד מיטבי.
כתבה זו נכתבה עבור מרכז המידע להליכי פשיטת רגל, על ידי ד"ר אילן טל, שהו פסיכיאטר מומחה ומנהל מרכז ד"ר טל. לאורך שנות פעילותו בתחום, טיפל ד"ר טל באלפי מטופלים שסבלו מתופעות של לחץ נפשי (stress) כתוצאה של התמודדות יום יומית מול קשיים כלכליים וחובות כספיים ניכרים.