סעיף 85 לפקודת פשיטת הרגל מגדיר מהם הנכסים השייכים לחייב ואותם ניתן לממש במסגרת הליכי פשיטת רגל.
לגבי כספי הפנסיה שהחייב צבר לאורך שנותיו קובע סעיף 85(1א) לפקודת פשיטת הרגל כך:
"הנאמן לא יפדה כספים המגיעים לחייב מכוח חברותו בקופת גמל כהגדרתה בחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005, אלא לאחר שקיבל את אישורו של בית המשפט לכך; בית המשפט רשאי להורות על פדיון הכספים האמורים, כולם או מקצתם, ובלבד שאם כספי קופת הגמל הינם למטרת קצבה, וטרם הגיע המועד לתשלומם כקצבה, לא יורה בית המשפט על העברתם לנאמן".
כלומר, סעיף 85(1א) לפקודה קובע שהנאמן רשאי לממש כספי פנסיה של חייב לצורך פירעון חובותיו רק בכפוף לאישור בית המשפט, שיינתן לפי שיקול דעתו וכי בית המשפט אינו רשאי לאשר לממש כספי פנסיה שמיועדים למטרת קצבה, לפני שהגיע המועד לתשלומם כקצבה לחייב.
במסגרת תיק פש"ר 33909-12-11 פלוני נ' המנהל המיוחד עו"ד עופר גבריאלי, נדונה השאלה מתי ניתן לממש כספי פנסיה לקצבה לפי סעיף 85(1א) לפקודה והאם ניתן לממש כספי פנסיה לקצבה, שטרם הגיע מועד תשלומם, מאחר שהחייב חצה את גיל הזכאות המינימלי לקבלתם.
יובהר כי תיק זה עסק בחייב שנכנס להליכי פשיטת רגל בשנת 2011, לפני כניסתו לתוקף של חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018 ביום 15.9.2019, ועל כן הוא כפוף עדיין לפקודת פשיטת הרגל, לרבות סעיף 85(1א) לפקודה, אם כי יוער שסעיף זה הוחלף בשינויים קלים בסעיף 228 לחוק חדלות הפירעון.
תיק זה עסק בחייב בן 65, שצבר כספי פנסיה בסך של כ-19,000 ₪ בחברת מיטב דש. גיל הזכאות המינימלי לקבלת כספי הפנסיה הללו לפי התקנון שלהם עומד על 60, אולם החייב בחר בגיל הזכאות של 67.
ביוני 2021 קיבל הנאמן צו שמורה על מימוש הכספים שצבורים בקופות הפנסיה של החייב ובהתאם לצו זה הוא ביקש לממש את כספי הפנסיה של החייב במיטב דש.
הנאמן טען כי המועד לתשלום הקצבה מתייחס לגיל הזכאות המינימלי לקבלת קצבת הפנסיה, 60 במקרה דנן ומאחר שהחייב בן ה-65 כבר עבר גיל זה, ניתן לממש את כספי הפנסיה שלו לפי סעיף 85(1א) לפקודת פשיטת הרגל. הכנ"ר הצטרף לעמדת הנאמן.
לעומת זאת, מיטב דש טענה כי המועד לתשלום הקצבה מתייחס לגיל תשלום קצבת הפנסיה בפועל, 67 במקרה דנן, ועל כן לא ניתן עדיין לממש את כספי הפנסיה של החייב בן ה-65.
בית המשפט ציין שסעיף 85(1א) הנו סעיף סוציאלי שנועד להבטיח את בטחונו הכלכלי של החייב לאחר פרישתו משוק העבודה, ואשר מעניק לבית המשפט שיקול דעת לקבוע האם כספי הפנסיה של החייב יועברו לנאמן, כולם או חלקם, בהתאם למצבו הכלכלי, הבריאותי והמשפחתי של החייב, וכי יש להפעיל שיקול דעת זה בהתאם למטרתו הסוציאלית של הסעיף.
להבדיל מכספי פנסיה לפיצויים, שניתנים למימוש בכל עת, לא ניתן להעביר לנאמן את כספי הפנסיה לקצבה לפני פירעונם וזאת כדי לא להותיר את החייב בפני שוקת שבורה ביום צאתו לפנסיה. תחת זאת, העברת כספי הקצבה לנאמן תיבחן רק במועד תשלומם בפועל ובהתאם למצבו של החייב באותה עת.
בית המשפט הדגיש שהחוק אינו קובע שכספי הפנסיה למטרת קצבה אינם שייכים כלל לקופת הנאמן, אלא הוא רק קובע שמועד מימוש כספי הפנסיה לקצבה ידחה עד ליום התשלום בפועל, וזאת בשונה מכספי פנסיה לפיצויים, שכאמור ניתנים למימוש בכל עת.
עוד נקבע כי ככלל, כאשר מקורות ההכנסה הנוספים וגורמי התמיכה העומדים לרשותו של חייב פנסיונר עלולים שלא לאפשר לו קיום בכבוד בשנות זקנתו, אזי לאור מטרתו של סעיף 85(1א) לפקודה, מן ראוי להותיר ברשותו של החייב את כספי הפנסיה שהגיע המועד לתשלומם כקצבה.
רק במקרים חריגים ויוצאי דופן, שנוגעים להסתבכותו הכלכלית של החייב או להתנהלות בעייתית בהליך פשיטת הרגל, מן הראוי להורות על העברת כספי הפנסיה של החייב לנאמן.
לסיכום, גורל הכספים שנצברו בקופת הפנסיה של החייב נמצא בשיקול דעתו של בית המשפט, ועל בית המשפט להפעיל שיקול דעת זה לפי מטרת סעיף זה, לפיה ראוי להותיר לחייב כספי פנסיה שהגיע תשלומם כקצבה למעט במקרים חריגים ויוצאי דופן.
לפיכך, לאור האמור לעיל, ומאחר שלא מדובר במקרה חריג ויוצא דופן ומכיוון שמדובר בסכום נמוך במיוחד, ובהתחשב בעמדת החייב שביקש שהקצבה תשולם לו רק בהגיעו לגיל 67, מועד שטרם הגיע, קבע בית המשפט שלא ניתן לממש את כספי הפנסיה של החייב.
העובדה שהגיע מועד תשלום הקצבה כשלעצמה, אין בה כדי להביא להוראה להעברת הכספים האלה לקופת פשיטת הרגל, ולהתייחסות אליהם ככספים לא מוגנים, אלא הדבר עדיין נתון לשיקול דעתו של בית המשפט.
בהתאם לכך גם הורה בית המשפט על ביטול הצו שהורה על מימוש כספי הפנסיה של החייב לטובת קופת פשיטת הרגל שלו.
עוד בנושא: האם ניתן להעביר כספי פיצויים שנצברו בקרן הפנסיה לקופת הכינוס?