זה לא נעים לקבל מכתב דרישת חוב מעורך דין, אבל זה גם לא סוף העולם. בין אם אתם מבינים על מה מתבססת דרישת החוב ובין אם לא, הדבר החשוב ביותר הוא לא להתעלם.
בדרך כלל מכתבי התראה מורכבים מניסוחים קבועים, עורך הדין מציג את פרטי מרשו, שהוא דורש החוב, מציג ומציין את דרישת החוב ואת הסכומים הנדרשים, בנוסף להתראת זמן לתשלום החוב ופסקה המודיעה כי במידה ולא תשלם את חובך, יופעלו כנגדך הליכים משפטיים.
על אף שלעורך דין אסור לאיים על החייב, מותר לו להתרות ולהתריע טרם נקיטה בהליכים משפטיים ו/או הליכי הוצאה לפועל. אסור לאיים במעשים ובסנקציות שאינן כחוק.
חייג/י לשיחה אישית עם עורך דין: 072-334-1001
הנוהג המקובל במכתבי דרישה הינו הוספת שכר טרחת עורך דין בעבור עריכת המכתב. סכומים אלו נעים בין 300 ש"ח - 1000 ש"ח. ישנם עורכי דין המוותרים על סכום זה לצורך סיום העניין ותשלום החוב, אך זאת בהתאם לסיכומיהם עם הלקוח מבעוד מועד.
לעניין החובה לשלם, על מנת שתהיה חייב בתשלום, על הדורש להוכיח כי נקשרתם בעיסקה. היקשרות בעיסקה יכולה להיות על ידי הסכמה טלפונית, דרך אתר אינטרנט, בהודעת טקסט ובכל אמצעי בו ניתן היה להציע לך שירות או מוצר, דרך פעולה אקטיבית כמו לחיצה על מקש הסכמה, חתימה אלקטרונית, אישור באמצעות SMS וכמובן שלרבות חתימה.
גם במקרים בהם לא ניתנה הסכמתך המפורשת, עדיין נקשרת בעיסקה, על ידי הסכמה לקבל מוצר או שירות ועצם קבלתו אצלך - אלה מהווים את הסכמתך להיקשרות בהסכם.
ישנם הליכים משפטיים המחייבים לפנות בכתב ובאמצעות מכתב דרישה, אל מי שעתיד להיתבע ולמעשה מכתב ההתראה יהווה נדבך למכתב התביעה, כמו גם תשובתכם ותגובתיכם למכתב. על כן במידה ואינך בטוח, רצוי לפנות ולהתייעץ עם עורך דין.
תמיד מומלץ לישמור, לתעד ולהקליט כל שיחה וכל שם של כל נציג מטעם משרד עורכי הדין איתו דיברת, כולל תאריך ושעה. כל פרט בהתנהלותך, תגובתך והתייחסותך למכתב הדרישה יוכל לשמש לטובתך או כנגדך בעניין החוב ובמידה ותתבע, ישמש גם בהליכים המשפטיים.
לא אחת, הושפעו והוכרעו הליכים לטובת התובע, בהתבסס על מכתב ההתראה או העידר מכתב ההתראה. מאידך, בהתבסס על תגובת החייב לדרישה, הוכרעו לטובת החייב. לדוגמא כאשר טענות שנטענו במכתב הדרישה ובכתב התביעה השתנו או טענות סותרות בין מכתב התגובה ובין כתב ההגנה.
ראשית עליך לבחון האם החוב הנטען במכתב הדרישה מוכר לך. האם אכן היתה התקשרות בינך ובין דורש הכסף? לא תמיד דרישת התשלום מפרטת כיצד חושב סכום הדרישה, לכן יש לבחון גם את סכום הדרישה, ממה הוא מורכב והאם הוא מדוייק.
במקרה וידוע לך על החוב המדובר, יש לפנות למשרד עורכי הדין ששלח את המכתב ולנסות להגיע איתם להסדר חוב לצורך חיסולו.
במידת הצורך, אל תהסס לבקש לפרוס את החוב לתשלומים ואף להפחית את תוספת שכר טרחת עורך הדין שנדרשה. לעיתים, עורך הדין יסכים לוותר על תוספת שכר טרחתו ויעדיף לקבל כסף גם תמורת תשלומים עתידייים ולסגור את התיק.
במקרה בו מקור החוב לא ידוע לך או שלטענתך אתה חייב סכום נמוך מהסכום הנדרש, מומלץ לפנות לעורך דין שייצג אותך.
עורך הדין שייצג אותך יפנה בשמך לעורך הדין המייצג את בעל החוב וידרוש לקבל אסמכתא או כל מסמך כתוב, המעיד על קיום החוב, על סוג השירות שקיבלת, פירוט עריכת החשבון ומסמך הדרישה המעיד על התחייבותך לשלם.
קרוב לוודאי שללא מסמכים אלו, דורש הכסף ועורך דינו לא יוכלו לפנות לבית המשפט, שהרי הפרטים המצויינים במסמכים אלו הינם הבסיס לטענות דרישה לתשלום חוב.
לעיתים, בשלב עריכת מכתב הדרישה גם לעורך הדין אין מסמכים אלו ופנייתך אליו מחייבת אותו לקבל את מסמכי הדרישה מבעל החוב לכאורה.
במידה ואינך מקבל את מסמכי הדרישה, מומלץ לפנות בכתב אל משרד עורכי הדין ולשלוח בדואר רשום. כך תמצא בידך הראיה שלא התעלמת כי פנית בדרישה לגיטימית לקבל את המסמכים המבססים את סכום החוב ואת חובתך לשלמו.
במידה וקיבלת לידיך את מסמכי הדרישה, בדוק אותם וראה האם הם אכן מבהירים את דרישת החוב והאם את מבססים חובה על פיה עליך לשלם את החוב. בדוק האם סכום החוב הינו מדוייק וחושב כדין.
במידה ומסמכי הדרישה עונים על שאלותיך ומבהירים מבחינתך את מהות וגובה החוב, שלם אותו. גם כאן אל תהסס לבקש פריסת תשלומים ולהפחית את שכר טרחת העורך דין.
במידה ומסמכי הדרישה אינם מבססים טענת חוב ואינם מציגים מסמך המעיד על התחייבותך לשלם, מומלץ לפנות בכתב אל משרד עורכי הדין ולפרט את טענותך הנגדיות.
יש לשלוח את המכתב בדואר רשום. אם לא עשית זאת עד כה, בשלב זה מומלץ לפנות לעורך דין על מנת שיערוך בעבורך את מכתב התגובה ואת טיעונך.
מאחר והסיכוי הוא שבעל החוב לא יוותר על דרישתו בנקל ובסופו של דבר תשובתך עלולה לשמש כחלק מכתב התביעה נגדך, רצוי שעורך דין הבקיא בחוק ייצג אותך וייטען בשמך.
חשוב לדעת, שכשמדובר בדורש חוב שהינו חברה גדולה אשר מעבירה בקבלנות שמות של חייבים למשרדי עורכי דין, במקרים רבים נופלות טעויות ומכתבים נשלחים למי שאינו חייב.
כמו כן נשלחים מכתבי דרישה בזמן שלמעשה אין בידי דורש החוב את הראיות המבססות את דרישתו, אך הוא מנסה את מזלו בתקווה שמקבל המכתב יבהל, יחשוש להסתבך וישלם מבלי לבדוק את נושא החוב לעומק.
לסיכום, לעולם אל תתעלם ממכתב דרישה, אך אל תמהר לשלם חוב שאינך מכיר. אם אינך בטוח, הקפד ולהקדים ולהתייעץ עם עורך דין מנוסה.
רוצה לשאול שאלה? ליחצו כאן והכנסו לפורום שלנו!